Diari La Veu del País Valencià
Les dones prenen l’escenari del festival de la cançó de Xàtiva

La tercera edició del festival Música i Lletra (MiL) de Xàtiva s’ha definit com a exemple de paritat i igualtat en la programació musical, en tant que el certamen ha passat, fent “un esforç que no costa tant”, va explicar el director artístic del MiL, Feliu Ventura, de comptar amb dues dones en l’edició de 2017 a cinc artistes femenines que compartiran escenari amb tres homes al llarg dels nou concerts que integren la programació d’aquest any.

El festival de la cançó de la capital de la Costera ha configurat un cartell que continua apostant per visibilitzar els cantautors per a convertir-se, encara que “ja ho és en certa manera”, en la fita musical de referència al País Valencià dedicada a la “lletra cantada”, van destacar Ventura i Marga Landete, la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, aquest dimecres, durant la presentació del MiL al Teatre Principal de València.

“La cançó és patrimoni històric de la ciutat de Xàtiva”, va introduir Alfred Boluda, regidor responsable del Gran Teatre de Xàtiva, l’escenari on pujaran a cantar, des del 19 de maig fins al 9 de juny, Alidé Sans i Paulin Courtial, que presentaran Henerècla (Comuna XXI, 2018); Pau Alabajos, qui arriba amb el darrer treball dedicat a Estellés, Ciutat a cau d’orella (Bureo Músiques, 2018); Meritxell Gené, que farà un repàs als seus quatre treballs discogràfics; Eva Dénia amb Merxe Martínez, que recuperaran el seu Quan abril era abril (Mésdemil, 2017); el napolità Alessio Arena, que farà sonar el seu Atacama (Temps Record, 2016) al Gran Teatre; Gema Vañó, és a dir, Gem, qui presentarà el seu primer treball d’estudi, Dent de Lleó (Autoeditat, 2017); la pianista i cantant Lu Rois, que aprofitarà per a presentar el seu últim disc, Clarobscur (Hidden Track, 2018), i Joan Miquel Oliver, alma mater dels Antònia Font, que durà fins a Xàtiva el seu darrer disc, Atlantis (Sony Music, 2017). En total, durant cinc caps de setmana (el dissabte) es podrà gaudir de nou concerts els preus dels quals oscil·len entre els 9,50 i els 12,50 euros (o també es pot adquirir un abonament per 35 euros).

La presentació de la fita musical començarà el 12 de maig dins dels actes que integraran la II Trobada de Muixerangues de Xàtiva, al Jardí de la Pau, amb un espectacle gratuït on actuarà Marc Damontagen, qui va ser el guanyador de la passada edició del MiL, i els finalistes de l’edició d’enguany del certamen, on un jurat conformat per cinc dones vinculades a la música i la literatura triaran qui serà el millor cantautor en valencià, aquell qui millor ha musicat en una altra llengua, quina és la millor lletra i quina és la millor música. Per la seua banda, els assistents també podran votar qui s’emporta el premi del públic. L’acte inaugural conclourà amb el concert d’El Diluvi i el discjòquei local FX Selecktor.

El MiL, un exemple a seguir

El cantautor Feliu Ventura torna a ser, per segon any, el director artístic del festival Música i Lletra. El certamen que compta amb dos vessants, un d’artístic i un altre de competitiu, ha adaptat el seu format amb més o menys concerts al carrer o col·laborant amb agents culturals de la ciutat. Ventura ha tractat d’implementar la seua experiència com a treballador de la cultura al festival amb la finalitat “d’optimitzar” els recursos econòmics perquè el MiL esdevinga una cita imprescindible al calendari cultural del País Valencià.

Si en 2017 l’acte inaugural va tindre les dues bandes de música de la localitat com a ingredients principals, enguany el MiL ha trobat un aliat en la Muixeranga de Xàtiva, que organitza el segon aplec muixaranguer de la ciutat.

Això no obstant, la principal diferència respecte a les edicions anteriors és que el certamen ha apostat fortament per la visibilització del talent femení en la cançó d’autor. “Allò important és que hi ha cinc dones, quan en 2017 hi havia dos”, va emfatitzar Ventura, qui, junt amb Boluda, va destacar que el MiL haja “trencat el sostre de cristall”. El fet que les dones prenguen l’escenari del festival de la cançó de Xàtiva respon a una “decisió” de Ventura. El lema del MiL també reflecteix aquesta aposta, un propòsit amb què s’espera que s’emmirallen altres festivals que encara no compleixen amb la igualtat en els cartells.

“Estem fartes de sentir que no han cridat cap dona perquè no en coneixien cap” o que empren com una mena d’excusa que els programadors “es guien per la qualitat”, són algunes de les respostes que va retraure Eva Dénia. La cantant, que repassarà el seu reixit disc Quan abril era abril, va animar els responsables culturals a “preocupar-se” per buscar, perquè “veuran que hi ha dones fent coses molt boniques”.

De Xàtiva al país

El proper 20 d’abril acaba el termini perquè els cantautors que vulguen participar en el concurs s’inscriguen. En 2017 van participar 20 artistes, una xifra que Ventura creu que se superarà aquest any. La passada edició les propostes van arribar de més enllà de l’àmbit lingüístic, fins i tot de Burgos i Màlaga, va recordar el director artístic. Per això, davant una programació eclèctica pel que fa a estils i llengües, l’objectiu del MiL és convertir-se en la “fita ineludible”, en primer lloc, per a la gent Xàtiva, va enumerar el regidor del Gran Teatre, però, després, per a la comarca i el conjunt del territori valencià.

Amb un pressupost d’entre 36.000 i 37.000 euros, el MiL ha dotat amb 1.000 euros el premi a la millor cançó en valencià i el guardó Veles e Vents a la millor cançó en altres llengües. A més a més, el premi a millor lletra, a millor música i el premi del públic tindran una compensació econòmica de 300 euros cadascun.

Malgrat comptar amb un pressupost “reduït”, va explicar Alfred Boluda, el MiL garantirà, com en totes les altres edicions, les condicions laborals de tots els artistes que hi participen, van ressaltar tant el regidor com el director artístic del festival de la cançó de Xàtiva.

Comparteix

Icona de pantalla completa