Diari La Veu del País Valencià
Alemanya allibera Puigdemont i descarta el delicte de rebel·lió

El tribunal de Schlewsig-Holstein ha deixat en llibertat sota fiança el president destituït Carles Puigdemont i ha descartat acceptar la petició d’extradició pel delicte de rebel·lió, ja que considera que a Catalunya no hi va haver violència.

En un comunicat, el jutge de Schleswig-Holstein ha explicat que només tramitarà la petició pel delicte de malversació de fons, però ha demanat “més informació” a les autoritats espanyoles sobre aquesta acusació. El comunicat del jutge indica que, a priori, el delicte de malversació “no sembla inicialment inadmissible” però que cal “aclarir més fets i obtenir més informació”.

Tenint en compte que es descarta el delicte de rebel·lió, el jutge diu que queda rebaixat de forma “significativa” el “risc de fuga” de Puigdemont i que, per tant, no calen “mesures tan dràstiques” com la presó preventiva.

“La justícia alemanya és imparcial”

La justícia alemanya ha imposat a Puigdemont una fiança de 75.000 euros, de manera que podrà eixir en llibertat mentre dura el procés. Amb tot, la presó alemanya de Neumünster, on ha passat els darrers dies Puigdemont, no preveu que el president destituït puga eixir en llibertat abans de les 07.00 hores d’aquest divendres.

La justícia alemanya haurà d’esperar ara les noves dades que aporte el Suprem sobre la malversació i, si les considera suficients, s’obriria el procés judicial per a decidir si s’accepta o no l’extradició. Com a molt, la decisió final s’ha de prendre en un termini d’entre dos i tres mesos.

En el seu comunicat, el tribunal de Schleswig-Holstein assegura, també, que la justícia alemanya és imparcial i que no té constància que hi haja una “persecució política” contra Puigdemont.

Sense possibilitat de recurs

La fiscalia espanyola creu que “no hi ha possibilitat de recurs” davant la decisió de la justícia alemanya de deixar en llibertat sota fiança Puigdemont. Així ho han considerat fonts del ministeri públic, preguntades per l’ACN sobre si demanarien a la fiscalia alemanya que presente recurs. Les mateixes fonts han afegit que estan a l’espera de veure la resolució judicial per a valorar-la i treure’n conclusions definitives sobre els propers passos a seguir.

La defensa alemanya de Puigdemont: “L’acusació de rebel·lió era vergonyosa”

La defensa alemanya de Carles Puigdemont ha celebrat aquest dijous la decisió del tribunal. En un comunicat, l’advocat Till Dunckel, del bufet Nesselhauf, ha dit que l’acusació per rebel·lió era “vergonyosa” i que “òbviament” la justícia alemanya l’ha hagut de rebutjar perquè “no tenia base”. Així mateix, la defensa ha informat que el jutge alemany vol més informació sobre les acusacions per malversació de fons abans de decidir com procedir. “Respectem aquesta decisió del tribunal”, ha dit la defensa de Puigdemont.

Cuevillas, advocat de Puigdemont: “Sempre havia dit que mantenia plena confiança en la justícia alemanya”

Jaume Alonso Cuevillas, advocat de Puigdemont, ha recordat a través de Twitter que “sempre havia dit que mantenia plena confiança en la justícia alemanya”. Cuevillas ha reaccionat d’aquesta manera a la decisió de la justícia alemanya de no tramitar la sol·licitud d’extradició de Puigdemont per delicte de rebel·lió.

Gonzalo Boye, advocat de Toni Comín i Meritxell Serret, ja piulava aquest dimecres a mitjanit que dijous seria “un gran dia”. Després de la decisió de la justícia alemanya ha piulat: “Avui ja és un gran dia”.

Un altre advocat que ha reaccionat a través de Twitter és Andreu Van den Eynde, advocat d’Oriol Junqueras. Ho ha fet en dues piulades, en les quals ha dit: “La justícia alemanya diu que no hi ha violència? Curiós que coincideixi amb les defenses que estem duent a terme”. En la segona piulada ha afegit: “Després de la decisió alemanya ara la qüestió és si mantindran o retiraran l’euroordre”.

Comparteix

Icona de pantalla completa