Diari La Veu del País Valencià
El Consell aprova el projecte de la llei que multarà les falses teràpies per a ‘curar’ l’orientació sexual

El Consell ha aprovat aquest divendres el projecte de llei valenciana per a la Igualtat de les persones Lesbianes, Gais, Trans, Bisexuals i Intersexuales (LGTBI), que garantirà la igualtat real i efectiva de totes les persones amb independència de la seua orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar.

En la roda de premsa posterior al ple del Consell, la vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha remarcat que el text conté “un títol pioner a Espanya”. Concretament, es tracta de la primera norma espanyola que dedica un capítol sencer a la situació especial i diversa de les persones amb variacions intersexuals o amb diferències del desenvolupament sexual i preveu l’engegada de mesures específiques de suport a la visibilitat i la sensibilització social sobre l’existència de cossos no binaris. A més, es prohibiran les falses teràpies per a ‘curar’ l’orientació sexual.

Amb la futura llei, el Consell regularà per primera vegada al País Valencià els drets del col·lectiu LGTBI. La norma també constituirà un instrument per a previndre agressions i corregir i eradicar qualsevol discriminació per qüestions d’orientació sexual, identitat de gènere, expressió de gènere, desenvolupament sexual o grup familiar.

La diversitat, un valor afegit

Oltra ha recordat que aquesta llei “forma part del Botànic” i que, de fet, “era la primera llei que estava compromesa en eixe acord”. No obstant això, ha indicat que “les mateixes entitats van dir que era més prioritària una Llei Trans, que el 12 d’abril farà un any”. La vicepresidenta ha volgut destacar “el paper crucial de les associacions LGTBI, especialment del col·lectiu Lambda” i ha explicat que el document, “aprovat per un ampli consens”, s’ha elaborat amb la participació d’aquestes entitats, de les set conselleries que tenen competència en aquesta matèria i de tots els grups parlamentaris”.

La consulta prèvia de l’avantprojecte de la llei LGTBI va acabar amb la presentació de 84 propostes fetes per particulars i entitats, de les quals un 79% es van incorporar al text normatiu. El text actual reconeix el dret de les persones LGTBI a la igualtat i la no discriminació, estableix mesures per a garantir aquesta igualtat i per a prevenir la discriminació, garanteix la participació i representació en tots els àmbits de la vida social i promou “l’acceptació de la diversitat com un valor social afegit”. Per tot això, hi ha mesures en l’àmbit social, sanitari, educatiu, de la cooperació, d’atenció a les famílies o d’atenció a les persones refugiades. “Si un col·lectiu avança en els seus drets, tota la societat avança. Per això, hui donem un gran pas”, ha afirmat Oltra.

Contra les teràpies agressives

La norma prohibirà l’ús de mètodes, programes o teràpies d’aversió destinats a modificar l’orientació sexual, identitat o expressió de gènere de les persones. Oltra ha explicat que això fa referència a “teràpies agressives que tracten de canviar la conducta del pacient generant-li rebuig cap a aquesta”. La futura llei prohibeix aquest tipus de teràpies, “que considerem denigrants i que xoquen contra els drets de les persones”.

Impartir aquestes “teràpies” per a modificar la identitat o expressió de gènere podrà arribar a considerar-se com una infracció molt greu. Per això, es preveuen sancions administratives, “que és el que nosaltres podem establir”, de fins a 45.000 euros.

Atenció sanitària i protecció

Pel que fa al sistema sanitari públic, l’avantprojecte de llei recull que es promourà la realització de programes i protocols específics per a aquest col·lectiu, que donen resposta a les necessitats pròpies i en particular a la salut sexual i reproductiva de les persones LGTBI. De la mateixa manera, inclou la garantia d’accés a les tècniques de reproducció assistida en la sanitat pública a totes les persones amb capacitat gestant o les seues parelles en condicions d’igualtat.

Igualment, garantirà a les persones amb variacions intersexuals o amb diferències del desenvolupament sexual una atenció psicosocial integral i adequada a les necessitats mèdiques, psicològiques, jurídiques, socials, laborals i culturals d’aquestes persones. Existiran unitats de referència específica i s’elaborarà un itinerari individual d’atenció sanitària integral.

La llei prestarà una atenció integral a les persones víctimes de violència per LGTBIfòbia. Amb aquesta finalitat, s’estableix l’elaboració d’un protocol específic i la creació d’un servei públic d’assessorament i suport per a aquestes persones, que serà extensiu també als seus familiars i gent propera. També estableix que els municipis de més de 100.000 habitants hauran de comptar amb grups especialitzats en la prevenció dels delictes d’odi dins dels cossos de la policia local.

Suport institucional

La norma també preveu la creació del Consell Valencià LGTBI, que vetlarà pel desenvolupament de la llei i realitzarà el seu seguiment i evolució. Es tracta d’un espai de participació ciutadana de caràcter consultiu on estaran presents tant les administracions competents com a associacions, organitzacions sindicals i persones expertes.

En aquesta línia, la llei també inclou la creació de l’Espai de la Memòria LGTBI. Tal com ha explicat Oltra, albergarà arxius, registres i documents “de la història de la repressió que ha viscut aquest col·lectiu, així com material divulgatiu”. Aquest espai també servirà per a “recordar les persones perseguides, torturades i assassinades, així com les que no van poder suportar la LGTBIfòbia en la seua adolescència”.

A més, es donarà suport institucional a la celebració del Dia Internacional contra la LGTBIfòbia, el 17 de maig, i al Dia de l’Orgull, el 28 de juny.

Educació en la igualtat

Pel que fa a les accions previstes en la llei en l’àmbit educatiu, s’incorpora el tractament de la diversitat sexual, familiar, de gènere i del desenvolupament sexual en la normativa reguladora del sistema educatiu.

Per exemple, s’inclourà en els currículums reglats continguts referents a aquestes qüestions. A més, els protocols de prevenció, acompanyament i intervenció davant casos d’assetjament o violència en l’àmbit educatiu inclouran qüestions específiques quan siguen per causa de LGTBIfòbia.

Protegir les famílies

La llei no només tindrà en compte les persones LGTBI, sinó els seus fills o els menors acollits, amb la intenció “de protegir-los de les situacions de discriminació per LGTBIfòbia”.

D’altra banda, s’establiran mesures de suport específiques a xiquetes, xiquets, adolescents i joves LGTBI i es considerarà violència familiar aquella que patisquen pel fet de pertànyer a aquest col·lectiu en aquest àmbit.

Comparteix

Icona de pantalla completa