Diari La Veu del País Valencià
Puigdemont: És una vergonya per a Europa que hi hagi presos polítics

El president destituït Carles Puigdemont ja està fora de la presó. El líder de JxCat ha eixit aquest divendres al migdia, després que les autoritats penitenciaries hagen certificat el pagament de la fiança de 75.000 euros imposada pel jutge. En un comunicat, la fiscalia ha dit que la transferència s’ha rebut a les 11.14 del matí i que Puigdemont ja era “un home lliure”. La transferència de la fiança la van fer dijous de vesprada l’ANC i Òmnium a través de la caixa de solidaritat.

Puigdemont ha abandonat el recinte penitenciari de Neumünster després de passar-hi gairebé dues setmanes. El president destituït va ser detingut a Alemanya el 25 de març, mentre viatjava en cotxe direcció a Bèlgica, on volia posar-se a disposició de la justícia belga, i ha dormit 12 dies a la presó. El jutge de Schleswig-Holstein va decidir dijous de vesprada decretar la llibertat sota fiança i va rebutjar l’extradició per rebel·lió. Ara, haurà de decidir si procedeix amb la petició d’extradició per malversació de fons.

Puigdemont: “És una vergonya per a Europa que hi hagi presos polítics”

Puigdemont ha assegurat immediatament després de sortir de la presó que és “una vergonya per a Europa que hi hagi presos polítics”. El líder de JxCat ha reclamat “l’alliberament immediat” dels polítics empresonats a Madrid i ha dit que “l’hora del diàleg ha arribat”.

“Reclamem aquest diàleg des dels darrers anys i només hem rebut una resposta violenta i repressiva. Ara que veiem el fracàs d’aquesta resposta, és l’hora de fer política”, ha dit Puigdemont. Segons ell, l’estat espanyol no té “excuses per no començar un diàleg polític amb els líders polítics catalans per trobar una solució política”.

Puigdemont ha defensat que Catalunya “no és un afer intern” de l’estat espanyol, sinó que afecta tota la Unió Europea i els ciutadans europeus “preocupats” per tot el que està passant. El líder de JxCat també ha agraït, en alemany i en anglés, les mostres de suport rebudes des d’arreu del món i, especialment, el tracte dels funcionaris de la presó de Neumünster i dels mateixos presos, que ha dit que l’han ajudat a “adaptar-se a la situació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa