Diari La Veu del País Valencià
El PP qüestiona haver obert les fronteres d’Europa si després o es retorna qui ha intentat fer un colp d’Estat

El portaveu del Partit Popular (PP) al Parlament Europeu, el valencià Esteban González Pons, ha llançat aquest dissabte una advertència respecte a la decisió de la justícia alemanya de deixar en llibertat el president de la Generalitat de Catalunya destituït, Carles Puigdemont: “Si l’euroordre no funciona, el tractat de Schengen no té sentit” i “si obrim les fronteres perquè qualsevol puga entrar i eixir i els delinqüents també puguen entrar i eixir i després no hi ha un mecanisme perquè els puguem retornar, és absurd que llevem les fronteres”, ha dit aquest dissabte durant la Convenció del PP a Sevilla.

Segons González Pons, “perquè Schengen tinga sentit, l’euroordre ha de tenir sentit i si algú intenta fer un colp d’Estat i no és retornat al país on l’ha intentat donar, pot ser que haver alçat la frontera s’acabe convertint en una mala decisió”.

En una breu referècia a aquest discurs, el president espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat que “si tenim algun problema com el que ens ha explicat Esteban ja tindrem la intel·ligència i l’habilitat per a resoldre’l, perquè una altra de les característiques d’Europa és que som intel·ligents i habilidosos, sobretot els que estem aquí tret de jo”.

Per a González Pons, en aquesta setmana els “antieuropeus independentistes” han rebut una “bona notícia” d’Europa, mentre que els “europeistes espanyols”, una de “dolenta”, però “la UE es fonamenta en la confiança mútua entre els estats”. Així mateix, ha afegit que “si hi ha un Estat a la UE on intentar donar un colp d’Estat no és delicte, el problema és d’aquest estat”. En aquest sentit ha contraposat l’actuació de la justícia alemanya a la que tindria –ha dit– la justícia espanyola. “Si algú reclamara la devolució d’un colpista a Espanya, creieu que els jutges del Tribunal Suprem espanyol s’hi negarien? Estic segur que no, perquè nosaltres, de veritat, creiem que Europa o és un projecte solidari de mútua confiança o no és”.

Per aquest motiu ha afirmat que la seua formació esperarà “que la Justícia resolga les seues vies” perquè “si la UE serveix perquè uns estats servisquen a altres perd la seua funció” i “estic convençut que la Justícia ens donarà la raó” perquè “Europa ha de protegir tots els europeus per a tindre sentit”.

Comparteix

Icona de pantalla completa