Diari La Veu del País Valencià
Ricardo Costa demana perdó per no haver denunciat abans el finançament il·legal del PPCV

L’exsecretari general del PPCV Ricardo Costa ha reiterat davant el Congrés el seu “penediment i sol·licitud de perdó” per “alguna actuació” que no va ser “capaç ni de detenir ni de denunciar” i ha ratificat el finançament il·legal del partit que va confessar en l’Audiència Nacional.

Costa ha afirmat que va actuar malament i està disposat a “assumir les conseqüències”. Així ho ha afirmat durant la seua declaració davant la comissió de recerca del suposat finançament irregular del PP, en la qual ha ratificat les seues paraules del passat 24 de gener en el judici contra la branca valenciana de la trama Gürtel, en el qual s’enfronta a una petició de 7 anys i 9 mesos de presó. Allí va afirmar que l’expresident de la Generalitat Francisco Camps va encarregar finançar despeses electorals del PPCV en 2007 i 2008 amb diners negres d’empresaris, una pràctica que, segons ha declarat aquest dimecres, sembla que “venia amb anterioritat”.

L’exsecretari del PPCV ha ratificat la seua declaració en l’Audiència Nacional des de la línia fins a la creu i també ha ratificat el seu “penediment i sol·licitud de perdó” per alguna actuació que no ni va “ser capaç ni de detenir ni de denunciar”. Com ja va apuntar en el judici, Costa ha dit que l’exvicepresident valencià Víctor Campos li va dir que Francisco Camps va ordenar els pagaments de despeses electorals del PP per part d’empresaris.

Segons Costa, va ser Camps qui va decidir que el PPCV començara a contractar amb Orange Market (filial de la Gürtel) i li consta que “hi havia peticions concretes de determinats actes del president Camps”. En relació amb un míting de 2008 del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha asseverat que li consta que una part es va pagar de manera irregular.

També ha admés que Víctor Campos “coordinava la recepció de determinades aportacions al PP de la Comunitat Valenciana”, en referència als diners dels empresaris que haurien servit per a finançar les campanyes de 2007 i 2008. Costa, que ha dit que no vol ser “el far ni la llum de cap actuació futura”, ha negat que haja donat un gir a la seua versió, si bé ha admés que des de 2012, quan va ser absolt de la causa dels vestits, es va sotmetre a un “procés de reflexió marcat clarament per les conseqüències que podria tenir el coneixement de determinades actuacions” i l'”assumpció de responsabilitats”, tant per a ell com per a la seua família.

“Sé que la meua actuació no ha sigut la correcta i, òbviament, no espere grans aplaudiments ni grans favors ni grans palmades en l’esquena. Em conforme a intentar portar una vida normal amb la meua dona i la meua filla, tenir un treball professional, un treball privat i guanyar-me la vida”, ha afegit.

Costa, que no ha entrat a valorar per què el seu advocat va sol·licitar en el judici els testimonis de Rajoy i de la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, ha admés que en un primer moment el PP “va assumir pagar una part de les despeses” de la seua defensa en considerar “que era una qüestió del partit”. Ho va fer, ha explicat, per ordre de l’expresident del PPCV i de la Generalitat Alberto Fabra, si bé ha assegurat que aquest pagament no estava condicionat a cap línia de defensa i no ha precisat quan van acabar d’abonar els honoraris del seu advocat.

Comparteix

Icona de pantalla completa