Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de València impulsa una xarxa per a coordinar accions locals contra la violència masclista

La Diputació de València ha presentat aquest dijous la xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere, un espai de coordinació per a millorar les polítiques contra la violència masclista a través de la prevenció, la detecció i l’eradicació de qualsevol forma de violència contra les dones.

El president de la institució, Jorge Rodríguez, ha assegurat que “aquesta és una roda de premsa important perquè es demostra que la Diputació vol passar de les paraules als fets” i que “vol fer front a una xacra tan important com és la violència de gènere”. A més, ha destacat que, per primera vegada en vint anys, ara hi ha una àrea específica d’igualtat i ha afegit que la Diputació es va afegir de seguida al Pacte Valencià Contra la Violència de Gènere i Masclista, amb l’aportació de 46 mesures concretes.

Respecte de la xarxa presentada aquest dijous, “que és el resultat d’un any llarg de treball”, Rodríguez ha afirmat que hi ha tres pilars bàsics per a teixir-la: la voluntat política, la responsabilitat de l’administració pública i la capacitat econòmica. L’objectiu d’aquesta xarxa és esdevindre un espai de coordinació dels municipis per a millorar la qualitat de les actuacions, optimitzar els recursos existents i compartir iniciatives i coneixements entre administracions. “Tot de manera conjunta”, ha remarcat la diputada d’Igualtat, Isabel García.

Qualsevol municipi de la demarcació de València podrà adherir-se a la xarxa, sempre que complisca amb tres requisits: disposar d’una regidoria o delegació d’igualtat o de la dona, disposar d’un pla d’igualtat o contra la violència de gènere i estar adherit al Servei Telefònic d’Atenció i Protecció a les víctimes de la violència de gènere. Rodríguez ha afegit que “no hi ha un període d’inscripció a aquest projecte, sinó que està permanentment obert”. Així doncs, en el moment que es compleixen els tres requisits, es pot entrar, siga quina siga l’època de l’any.

García ha emfatitzat que aquesta és una iniciativa “que requereix la col·laboració dels municipis”, que hauran d’establir criteris conjunts i actuar de manera integral amb les diferents administracions. D’aquesta manera es vol evitar “la sobreexposició de la víctima”, és a dir, “evitar que haja d’acudir a diverses administracions, com ara els serveis socials i la policia”. També es busca identificar les bones pràctiques locals, dinamitzar el treball que es fa en l’àrea d’igualtat i donar visibilitat als objectius de la xarxa.

Entre els objectius de la Diputació de València hi ha el de donar suport als municipis, buscar finançament per als ajuntaments que facen accions conjuntes i impulsar la formació del personal polític i tècnic en matèria d’igualtat.

Requisits d’entrada… i de permanència

Pel que fa als municipis, a banda de compartir polítiques i experiències, els membres d’aquesta xarxa podran beneficiar-se de recursos econòmics facilitats per la Diputació per a impulsar les seues polítiques d’igualtat i contra la violència masclista. En aquest cas, però, sí que hi haurà una data límit en què caldrà pertànyer a la xarxa. Els municipis que s’integren més tard, hauran d’esperar a la convocatòria següent. Segons ha explicat Rodríguez, de moment el programa té una dotació de 600.000 euros, que caldrà repartir entre tots els consistoris que resulten beneficiaris. A hores d’ara, hi ha 119 ajuntaments “potencials”, ha avançat García, i quatre ja en formen part; concretament, l’Alcúdia de Crespins, Albalat dels Sorells, Manises i Tavernes de la Valldigna.

Ara bé, no n’hi ha prou a entrar en la xarxa de municipis; a banda dels requisits d’entrada, també n’hi ha de permanència. Els terminis per a complir-los oscil·laran entre els 12 i els 24 mesos i dependran del nombre d’habitants de la localitat. Així, en el cas que se superen els 20.000 habitants, caldrà que el municipi estiga dins del sistema estatal VioGén. Si en són menys de 20.000, caldrà disposar d’un protocol local de protecció. Altres requisits són tindre el 10% del personal format en igualtat, disposar d’agents de policia local amb formació especialitzada, llançar campanyes de sensibilització ciutadana i celebrar una jornada de visibilització de la xarxa. Per tant, la xarxa no només tindrà una dotació econòmica, sinó que també li cal un sistema d’avaluació i seguiment per a corroborar que s’estan complint els requisits.

Aquest projecte impulsat des de l’àrea d’Igualtat de la Diputació serà presentat als municipis dijous 19 d’abril, en un acte en el Saló de Reines de la corporació a què estan convidats els consistoris i que comptarà amb la presència de Maria Eugenia Rufino, alcaldessa del municipi granadí de Salobreña i responsable d’Igualtat de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), i Silvia Boabent, regidora d’Igualtat a l’Ajuntament de Fuenlabrada.

Comparteix

Icona de pantalla completa