Diari La Veu del País Valencià
Carmen Calvo admet que va regalar dues obres a Císcar però diu que no recorda si li’n va vendre més

L’artista Carmen Calvo ha declarat aquest dijous davant la jutgessa que instrueix el cas IVAM que va regalar dues obres seues a Consuelo Císcar, però que no recorda si en va vendre altres cinc a l’exdirectora d’aquest espai o els seus familiars.

Segons han informat fonts del cas, Calvo ha comparegut en qualitat de testimoni –encara que ha acudit al jutjat acompanyada per l’advocat– per a ser interrogada sobre la procedència de set de les dotze obres d’art propietat de Císcar o els seus familiars. Segons el seu testimoni, va regalar dues peces a Císcar abans de 2000, una d’elles amb motiu d’un aniversari, perquè no tenia diners per a comprar un altre regal.

No obstant això, en aquesta mateixa declaració ha negat haver mantingut una relació d’amistat amb qui va ser directora de l’Institut Valencià d’Art Modern de 2004 a 2014.

A més, l’artista ha assenyalat que no sap a qui li les va donar posteriorment o si les galeries on ella exposava li les va vendre a Císcar i ha insistit que es considera una artista “de prestigi, ben valorada” que no ha de donar explicacions sobre el seu currículum.

L’acusació particular en aquesta causa, que exerceix la Generalitat, sospita que Calvo i altres artistes van poder haver donat o regalat obres d’art a canvi d’afavorir la venda de peces o la realització d’exposicions en l’IVAM.

En una declaració anterior davant agents de la UDEF de la Policia Nacional, Calvo va admetre igualment haver regalat dues obres d’art a Císcar i va negar haver-li’n venut altres quatre.

L’Audiència Provincial de València va confirmar el passat mes d’octubre l’embargament de dotze obres d’art l’origen de les quals no ha pogut demostrar l’exdirectora de l’IVAM. Entre elles hi ha set peces de Carmen Calvo i cinc de Ramón de Soto, Francisco Caparrós, Alberto Corazón, Bernardí Roig i Equipo Crónica.

La jutgessa sospita, a més, que l’exdirectora del museu forçava l’exposició de les peces en les mostres organitzades per l’IVAM perquè es revaloritzaren i manté que utilitzava les seues filles i la seua néta per a ocultar que ella era la vertadera titular d’aquestes.

Des del passat mes de març, l’exdirectora de l’IVAM té retirat el passaport i, per tant, no pot abandonar l’espai Schengen. Aquesta causa està oberta pels delictes de malversació de cabals públics, prevaricació administrativa i falsedat documental contra deu investigats, entre ells l’exdirectora de l’IVAM, el seu fill i del condemnat Rafael Blasco i subdirectors i tècnics de diferents àrees del centre artístic.

El cas IVAM, que es va iniciar en juliol de 2015, després d’una denúncia de la Fiscalia, investiga els suposats sobrecostos en l’adquisició d’obres d’art i en la contractació de publicacions, a més del possible ús dels mitjans del museu per a la promoció artística del fill de Císcar i Blasco.

Comparteix

Icona de pantalla completa