Diari La Veu del País Valencià
El turista xinés i l’empresa japonesa, objectius de la missió asiàtica del Consell

Durant els pròxims set dies una delegació institucional encapçalada pel president de la Generalitat, Ximo Puig, visitarà la Xina i el Japó amb l’objectiu de trobar la fórmula per a incrementar les relacions comercials amb els dos gegants asiàtics. La missió comercial, que comença aquest dissabte i organitzada conjuntament amb les cambres de comerç valencianes, facilitarà a una trentena d’empreses i organitzacions empresarials mantindre trobades amb negocis locals i dirigents d’aquests dos països per tal d’augmentar la seua presència a la Xina i al Japó, en el cas de les empreses que ja hi treballen, i d’obrir portes a les companyies valencianes que busquen fer el salt a Àsia.

Des del diumenge i fins al dimarts, la delegació institucional –en la qual també hi serà el conseller d’Economia, Rafa Climent– estarà a la Xina. Les dades econòmiques que es desprenen de la relació comercial del País Valencià amb la Xina demostren la gran dependència de la majoria de mercats respecte del gegant asiàtic. En números, la presència d’empreses valencianes al país era de 47 en 2017, mentre que les firmes radicades al País Valencià importadores de productes xinesos s’eleva fins a les 11.236. Molt inferior és el nombre de les empreses exportadores, que se situa en 2.498. Això, traduït en euros deixa unes xifres d’1.732.000 d’euros d’inversió valenciana a la Xina en el període gener-setembre de 2017 i de 15.052.000 d’euros procedents de la Xina invertits al País Valencià, en el mateix període.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, explicava tot just abans d’emprendre el viatge que la motivació principal de la missió comercial és contribuir a la “internacionalització” de l’economia valenciana per a aconseguir que aquest factor siga un generador “d’ocupació”. Pel que fa a la Xina, el cap del Consell ha recordat que és el “país que més subministres exporta cap a la Comunitat Valenciana per valor de 3.000 milions d’euros”, amb un creixement de les exportacions en 2017 del 9%.

En aquest context, la missió comercial a Pequín té l’objectiu d’augmentar el flux econòmic entre ambdós territoris. Per a aconseguir-ho, la relació entre el Port de València i el de Tianjin –el port natural Pequín– és fonamental. És per això que un dels puntals de l’estada a la Xina és la visita al port de Tianjin, amb qui l’Autoritat Portuària de València –que també participarà en la visita– va firmar un conveni de col·laboració en desembre de 2017. Amb els 80 connexions amb ports xinesos que va mantindre Valenciaport en 2017 es va generar un trànsit de contenidors que van sumar 6,97 milions de tones. Una xifra sols inferior al comerç generat per les relacions del port de València amb els de la resta de l’Estat. En termes de comerç exterior, al voltant del 50% de les relacions comercials entre l’estat espanyol i la Xina passa pel port de la capital del Túria.

Vendre València

A banda de la visita al port d’entrada de Pequín, l’altre gran objectiu és aconseguir que València passe a formar part de l’oferta dels operadors turístics xinesos. En aquest camp, la ciutat té un gran potencial de creixement atés que la rebuda de visitants procedents de la Xina és ínfima. Segons les dades de l’Agència Valenciana de Turisme (AVT), el País Valencià va rebre el passat any 15.357 turistes procedents de la Xina; una xifra que, tot i representar sols el 0,2 del total de turistes internacionals, va suposar un 26% més que el 2016. Pel que fa al Japó, l’AVT no disposa de dades concretes d’arribada de turistes però aquesta procedència no figura entre les 20 primeres.

Malgrat no disposar de dades del Japó, tant l’arribada de turistes nipons com de xinesos al territori valencià és “irrellevant”, segons les paraules del mateix president Puig. És per aquest motiu que l’altre gran objectiu de la missió comercial és “donar a conéixer més i millor la Comunitat Valenciana en aquests dos països, que són centres d’emissors fonamentals per al futur del turisme mundial”.

La missió al Japó tindrà un caràcter més comercial que la part xinesa, amb un tarannà més institucional. La visita a Tòquio s’emmarca en un context marcat pel recent acord comercial subscrit entre la Unió Europea i el Japó, que suposarà l’eliminació progressiva d’aranzels. És per aquesta raó que la majoria d’empresaris que acompanyaran la delegació institucional se sumaran al viatge a l’arribada de l’expedició a Tòquio, on des del dimecres i fins al dissabte empresaris i representants polítics mantindran reunions amb dirigents d’organismes com la Cambra de Comerç de Tòquio.

A aquest país hi ha una menor presència d’empreses valencianes que a la Xina, amb només cinc. També el nombre d’empreses importadores i exportadores és menor, amb 776 i 1.107, respectivament. Amb l’entrada en vigor del nou acord de lliure comerç, els representants empresarials consideren que el país nipó esdevé un mercat d’oportunitat per a les empreses valencianes dedicades a l’alimentació gurmet, la moda, la maquinària per a la construcció, els components d’automòbil i l’equipament mèdic i de precisió.

Un territori estable

Al Japó, els empresaris valencians tindran dos ambaixadors de luxe. Es tracta de l’empresa valenciana Lladró i de la japonesa UBE Corporation, amb seu als voltants del port de Castelló. La multinacional de components químics tindrà un paper destacat en l’última part del viatge, que es desenvoluparà en la regió de Yamaguchi. Allà, a la ciutat d’Ube, els responsables de l’empresa radicada també a Castelló pronunciarà una conferència sobre la seua experiència com a empresa establerta a la capital de la Plana des de fa 20 anys.

Aquesta és, per als responsables institucionals, la millor carta de presentació que podrien portar per a vendre les bondats del territori valencià. Des de la Generalitat assenyalen els beneficis que pot reportar que els propis dirigents japonesos d’Ube Coporations siguen els que parlen del País Valencià com un territori estable per a invertir.

Comparteix

Icona de pantalla completa