Diari La Veu del País Valencià
Puig i l’ambaixador espanyol destaquen la importància d’obrir-se al món per a guanyar oportunitats a la Xina

Poques hores després d’aterrar a Pequín, la primera parada de la delegació institucional i empresarial valenciana en missió comercial a la Xina ha sigut l’ambaixada espanyola. El representant del govern espanyol al gegant asiàtic, Alberto Carnero, ha rebut aquest diumenge de vesprada (hora local) el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d’Economia, Rafa Climent, en una reunió privada primer i, després, tots els components de la delegació, formada també per representants de la patronal autonòmica i de les cambres de comerç.

Després de l’intercanvi d’opinions, tant el cap del Consell com l’ambaixador han coincidit a assenyalar les grans oportunitats comercials que ofereix la Xina, consolidada com la segona economia mundial. Ximo Puig ha agraït a l’ambaixador tant la recepció com el treball realitzat per a fer realitat la missió comercial, alhora que ha destacat que la realitat xinesa és una “realitat” que als valencians els compet atesa la importància global del seu mercat.

Puig ha explicat que l’objectiu del viatge no és tant trobar èxits fulgurants sinó que es traduïsca en una ‘gota malaia’ que servisca perquè les empreses valencianes incrementen la seua relació comercial amb la Xina. En aquest sentit, ha destacat, com també ha fet l’ambaixador, la necessitat que les empreses tinguen una visió “oberta” sobre el món per a així sumar oportunitats a la Xina.

Per últim, Puig ha reiterat també la importància d’explicar que el País Valencià és un territori amb “la seguretat jurídica suficient” perqué les empreses que vulguen hi puguen invertir.

Per la seua banda, l’ambaixador, Alberto Carnero, ha assenyalat la importància del viatge emprés pels representants polítics i empresarials valencians –que seguirà a partir de meitat de setmana al Japó– ja que la Xina és un país al qual “no se’l pot ignorar”. “És la segona economia mundial i el darrer any va créixer a un ritme del 6,9%”, ha explicat el representant del govern espanyol, qui ha detallat les “moltes oportunitats de negoci” que ofereix aquest territori.

Preguntat per quines podrien ser les indústries que més beneficiaren els interessos de les empreses valencianes, Carnero ha detallat diverses al marge de les “realitats ja existents” com són les relacions comercials amb el port de Tianjin, entre d’altres de la Xina. Així doncs, l’ambaixador ha apuntat al turisme com un important generador de riquesa així com les exportacions, més enllà de les agroalimentàries o del sector taulell que ja existeixen.

Carnero ha assegurat que la innovació, el desenvolupament i les noves tecnologies, però també la cultura i la gastronomia, són sectors en els quals la balança comercial es pot equilibrar molt més a favor de l’economia valenciana.

Agenda

Per a aquest dilluns (primera jornada completa a Pequín), la delegació valenciana té prevista una visita al port de Tianjin per a aprofundir en el conveni de col·laboració que Valenciaport va firmar a finals de 2017 amb el seu homòleg xinés. Així, el president Ximo Puig estarà acompanyat pel president de l’Autoritat Potuària de València, Aurelio Martínez, així com de l’empresa xinesa Cosco, un gegant del transport nàutic que ja opera al port de València.

Per la vesprada, serà el torn per als touroperadors xinesos, amb els quals es mantindrà una reunió per a presentar i promocionar l’oferta turística. Aquest és un dels sectors en els quals es vol aprofundir en aquest viatges atés que l’arribada de visitants de la Xina al País Valencià és “irrellevant”, en paraules de Ximo Puig. Segons les dades de l’Agència Valenciana de Turisme, en 2017 van visitar el territori valencià 15.357 turistes procedents de la Xina.

Comparteix

Icona de pantalla completa