Diari La Veu del País Valencià
València contractarà 500 joves sense experiència atrapats en el bucle de la desocupació

“No tinc treball perquè no tinc experiència i no tinc experiència perquè no tinc treball”. Aquesta és la situació en què es troben molts joves que van acabar els seus estudis en els anys més durs de la crisi o fins i tot ara que la recuperació econòmica no està encara consolidada. La taxa d’atur de menors de 25 anys al País Valencià frega el 40% “i qui no s’enganxa al mercat laboral a temps arrossega les conseqüències durant tota la vida”.

Així ho va explicar aquest dijous la regidora d’Ocupació de l’Ajuntament de València, Sandra Gómez, davant un grup de joves als quals va presentar el programa Anem!. Es tracta de la segona edició d’una iniciativa impulsada per l’Ajuntament de València que busca ajudar els menors de trenta anys a tindre una primera experiència laboral “que no siga en negre”. El consistori ofereix 500 contractes a aquells que estiguen apuntats al Servef, a València Activa i a la Garantia Juvenil.

La durada dels contractes és d’un any i la remuneració dependrà del càrrec ocupat. Gómez va insistir que el sou dels beneficiaris del programa serà el que marque el conveni per a cada lloc de treball i va assegurar que es contractarà joves amb tots els perfils professionals. “L’Ajuntament de València té competències en moltes coses” i per això pot oferir tot tipus de feines, va explicar. En aquest sentit, la també primera tinent d’alcalde va apuntar que no s’exclourà ningú que no tinga formació acadèmica, “ja que l’Ajuntament vol ajudar aquells que no han tingut l’oportunitat de formar-se”.

Un dels objectius d’Anem! és fer de pont amb l’empresa privada per a ajudar els joves a eixir del “bucle” de no trobar feina perquè no tenen experiència. Per a aconseguir-ho, l’edició d’enguany inclou la figura del mentor. La seua tasca serà fomentar la inserció laboral dels més joves aprofitant l’experiència laboral de les persones beneficiàries dels programes de contractació. L’objectiu és que en una entrevista laboral la pregunta “tens experiència?” deixe de ser un impediment.

Sandra Gómez durant la presentació d’Anem! / VALÈNCIA ACTIVA

En aquest sentit, Sandra Gómez va destacar que no es tracta de pràctiques, sinó d’un contracte laboral normal amb què gaudiran dels mateixos drets que els seus companys, però també tindran obligacions i se’ls exigirà “que treballen de veritat”. Haver optat per aquesta modalitat és una mostra de “la voluntat de l’Ajuntament de lluitar contra la precarietat laboral”. Així, la regidora va insistir que no els contractaran “per a fer fotocòpies o portar cafés”, perquè no busquen “becaris precaris”. “Això era el que es feia en anys anteriors per a complir l’expedient”, va lamentar Gómez en referència a les polítiques de contractació juvenil del Consistori en l’època del PPCV.

Preguntada pels interessats en el programa Anem!, Gómez va explicar que la durada del contracte no es pot allargar més d’un any, perquè per a treballar en l’administració pública cal aprovar unes oposicions.

“Anglés imprescindible”

Un altre dels reptes als quals s’enfronten els joves a l’hora de trobar una feina és el seu coneixement d’anglés. El domini d’aquest idioma és “imprescindible” per a optar a molts llocs de treball. “Som conscients que les acadèmies són cares”, va assenyalar Gómez, que va explicar que la seua família, d’origen obrer, mai va poder permetre’s pagar-li’n una. Per això es va sentir identificada amb alguns dels joves presents i els va informar que “aquells que vulguen millorar el seu currículum” poden inscriure’s en els cursos gratuïts d’anglés que ofereix l’Ajuntament per als mesos d’estiu.

S’ha triat aquesta data per a afavorir que els joves puguen compaginar l’anglés amb els seus estudis acadèmics o amb la feina. Així, hi haurà torns de matí i de vesprada. Els alumnes d’aquestos cursos que opten per presentar-se a un examen oficial per a certificar el seu nivell d’anglés i l’aproven seran recompensats. “Els preus dels examens arriben als 200 euros”, va explicar Gómez. Per això, l’Ajuntament tornarà els diners de les taxes als que aproven. “No volem que per falta de diners els alumnes es queden sense presentar-se a l’examen”, va sentenciar la regidora.

Comparteix

Icona de pantalla completa