Diari La Veu del País Valencià
Podem marca territori amb la vista posada en les eleccions de 2019

Tot i que queda un any de govern del Botànic, els partits polítics comencen a marcar-se els objectius finals de legislatura mirant ja cap a les pròximes eleccions de 2019. La formació encapçalada per Antonio Estañ, que en els passats comicis no va voler entrar al Consell però sí donar-li suport, ha configurat el seu itinerari adreçat principalment a reforçar l’estat del benestar i posar fi a la corrupció. Es tracta d’una mena de toc d’atenció als seus socis de govern –PSPV i Compromís– en un moment en què es troben enmig de la investigació pel presumpte finançament irregular de la campanya electoral de l’any 2007.

El projecte, que ha sigut presentat aquest divendres per part del seu líder, acompanyat per Àngela Ballester, diputada al Congrés dels Diputats, i per Pilar Lima, secretària de Societat Civil amb Moviment Popular, persegueix construir una societat “més justa i solidària” a través d’onze reivindicacions que esperen engegar aquest últim tram del mandat. Malgrat que tots tres van ratificar que l’etapa anterior del PPCV ha quedat esborrada, consideren que el Consell ha de fer un gran esforç, no “posar el fre de mà” i esperar a l’inici de la campanya electoral de l’any vinent.

El full de ruta recull una sèrie de mesures que tenen com a protagonistes, d’una banda, les institucions valencianes i, d’altra banda, col·lectius com les dones i els autònoms. Aquests darreres, segons la formació, continuen patint problemes com ara la “precarietat laboral” i “l’escletxa salarial”. Pel que fa a les institucions, Estañ va matisar que el seu partit vol canviar el model de les diputacions: “Creiem en plans que permeten als municipis tindre més recursos”.

Però, sobretot, va remarcar la prioritat d’evitar que el pressupost no s’assigne “a dit” com, al seu parer, feien els populars i d’eliminar els “privilegis” dels expresidents. En l’àmbit del turisme, va reiterar l’opció per la taxa turística, però va reconéixer que no s’aplicarà en aquestos mesos. Per això, ja va avançar que aquesta mesura formarà part del seu futur programa electoral.

La recuperació del “dret a l’habitatge”

Segons consta en l’informe de Podem, al País Valencià hi ha al voltant de 500.000 vivendes buides, un 15% del total. Així, proposa l’ampliació per llei del dret a l’habitatge a les famílies afectades per processos de desnonament i la destinació d’uns 100 milions per a la rehabilitació de vivendes i la compra de sòl públic. Amb aquesta última mesura, tal com va explicar Ballester, és podrà controlar el preu de les vivendes i dels lloguers. “L’habitatge s’està convertint de nou en un moviment d’especulació”, va explicar.

Acabar amb la “precarietat laboral”

Deixar enrere la precarietat laboral és un dels altres objectius que la formació morada vol saldar en aquestos últims tretze mesos de govern. “Els nostres estudis han constatat que els autònoms, les pimes i també els falsos autònoms tanquen els seus projectes al cap de cinc anys de vida empresarial”, va manifestar Lima. Així mateix, va denunciar que els impostos són “molt més alts” que els que han d’assumir les grans empreses. Per a pal·liar aquestos problemes, Podem defensa la implantació d’un subsidi per als autònoms majors de 45 anys en cas que es vegen obligats a tancar el seu negoci.

Aconseguir la “igualtat en l’àmbit laboral”

Una de les idees força de la formació és la igualtat, especialment en l’àmbit laboral. Des d’aquesta perspectiva, Lima va advertir de la necessitat d’estudis que permeten conéixer els factors que produeixen a l’escletxa salarial i a garantir, així, que les administracions públiques compleixen amb els seus plans d’igualtat per a arribar a la paritat real.

Una frase poètica tanca l’informe fent al·lusió al fet que “la tempesta ja ha passat” i que és hora de “remar per a tirar endavant”, una expressió que fins i tot encaixa amb la realitat que durant aquestos dies ha estat vivint la cúpula espanyola del seu partit amb el conflicte protagonitzat entre Iglesias, Becansa i Errejón; un conflicte que Estañ va minimitzar després que quedara configurada la llista única per a la Comunitat de Madrid.

Comparteix

Icona de pantalla completa