Diari La Veu del País Valencià
Cuinaterra porta l’economia del bé comú als menjadors escolars

Productes de proximitat, ecològics, cuinats in situ i amb un menú saludable. Aquesta és la proposta alimentaria que Cuinaterra vol fer arribar a escoles, centres ocupacionals i de dia. L’empresa naix de la fusió de dues mercantils valencianes, Cuinatur Activa i Novaterra Catering Sostenible. Cuinaterra posseeix un model empresarial d’acord amb l’economia del bé comú, en la qual els dos projectes anteriors han trobat un nexe d’unió i de valors corporatius comuns “més enllà de la competència”. Tot plegat, amb l’objectiu d’oferir una proposta a València de Restauració Col·lectiva Sostenible.

“Som dos empreses que ens hem juntat per a intentar millorar aspectes socials i mediambientals”, han explicat els fundadors, Christian Mecca i Félix Segarra. L’objectiu que persegueix Cuinaterra és oferir “de veritat” menjar ecològic “amb sentit” allunyat de “l’estètica” de les grans empreses. “El món de l’alimentació ha perdut el nord”, denuncien els fundadors de Cuinaterra, que lamenten que moltes empreses i restaurants ofereixen productes ecològics “que han recorregut 5.000 quilòmetres fins arribar a la taula”, amb tot el que això suposa en termes de contaminació. Ells tenien clar que això no era el que volien, ja que un dels punts que s’avalua en el balanç del bé comú és la l’impacte ambiental i el foment del treball local.

Tots els productes amb què cuinen estan produïts “al més prop possible”. En aquest sentit han explicat que les verdures les compren a una cooperativa de l’Horta Nord; els lactis, a un xicotet productor d’Almassora, l’arròs i la pasta, a una ONG que produeix en zones d’especial protecció per a les aus –de manera que assegura el seu benestar–; l’oli d’oliva verge extra, a una cooperativa d’Albocàsser, i la carn, a una cooperativa de Morella. La seua filosofia: “La matèria primera no és l’única cosa a tindre en compte, també és important qui te la proveeix”. De fet, cuidar dels seus proveïdors és una de les seues prioritats i per això els paguen directament a ells i eviten els intermediaris.

Així, la seua manera d’aplicar l’economia del bé comú a l’empresa és oferint als seus clients productes de qualitat, de proximitat i ecològics i només a centres que tinguen cuina pròpia. Amb això, redueixen la petjada de CO2 amb la reducció de contaminació pel curt trasllat dels productes i dels treballadors. També la despesa d’energia, perquè el trasllat de productes no elaborats que es prepararam per a consumir-se al moment no necessiten congelació, per exemple.

Menús elaborats per un expert “i per a tot tipus de famílies”

Una de les “diferències principals” entre Cuinaterra i la resta de proveïdors de menjar a centres és el peix. “Vam detectar que els menús escolars tenen una mancança de peix blau, què és molt recomanable”, assenyalen. En la seua proposta de menú, “almenys una vegada a la setmana hi haurà peix”. L’aliment serà fresc i es comprarà en la llotja més propera.

“Molta gent pensa que oferir un menú ecològic amb peix fresc serà molt car”, comenten els creadors, però asseguren que els seus preus entren dins del paràmetre marcat per la Conselleria per als centres escolars. “El preu és perfectament assumible per a les famílies”, assenyalen. A més, està dissenyat per una nutricionista.

El primer client de Cuinaterra és un centre ocupacional de La Torre (l’Horta), en què treballen tres persones. L’objectiu a curt termini de Cuinaterra és anar trobant escoles interessades a contractar els seus serveis durant aquestos mesos i començar a operar a ple rendiment en octubre, per a portar l’economia del bé comú a les escoles a través del menjar.

Comparteix

Icona de pantalla completa