Diari La Veu del País Valencià
La manifestació pel 25 d’Abril fa una crida a la defensa del diàleg i a la condemna de la violència

La Diada del 25 d’Abril de 2018 està marcada per la commemoració del 25 aniversari de l’assassinat de Guillem Agulló, que culminarà amb la inauguració del carrer que durà el seu nom a la ciutat de València. Així, la Diada que se celebra aquest dissabte compta amb dos esdeveniments principals: en un primer lloc, la tradicional manifestació que estava convocada a les 18 hores a la plaça de Sant Agustí sota el lema de ‘País Valencià, un país obert’ i, en segon lloc, la inauguració del passeig que durà el nom de Guillem Agulló al Jardí de Vivers.

El secretari d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) –entitat convocant de la manifestació–, Toni Gisbert, ha recordat que “enguany és el 25é aniversari de l’assassinat de Guillem Agulló i, també, un moment en què hi ha un context d’emergència d’ideologies d’odi, de foment de la violència verbal i física en el debat polític”.

Així doncs, ha remarcat que no només volen commemorar aquest aniversari, sinó que “el que hui volem dir és que el País Valencià és un país plural, un país divers, un país que es reconeix en la llengua i la cultura”, i ha afegit que “sobretot és un país que es vol construir en positiu”. D’aquesta manera, la manifestació és una resposta a “eixes ideologies d’odi”. “Hui donem un missatge de futur”, ha afirmat Gisbert, i ha insistit a “fer una crida al conjunt de la societat valenciana perquè se sumen a la defensa del diàleg i de la pluralitat i a la condemna de la violència física i verbal per motius polítics”, una violència “que ha de quedar desterrada de la societat valenciana”.

El secretari d’ACPV també ha volgut agrair a la nova corporació municipal de València que es pose el nom de Guillem Agulló a un passatge i ha destacat el fet que l’oposició no haja votat en contra, “perquè això també és pluralitat i diversitat”. Així mateix, ha destacat la pluralitat de gent i col·lectius que s’han adherit a la manifestació, “com ara el Centre Cultural Islàmic, la Comunitat Israelita de València, el Comité d’Ajuda al Refugiat, Compromís, Podem, Esquerra Unida, UGT, CCOO i la Intersindical”.

Tant a la manifestació com a l’acte posterior han participat també la Coordinadora d’Associacions VIH-SIDA (Calcsicova), la Federació Maranatha d’Associacions Gitanes, Lambda, el Movimiento contra la Intolerancia, la Plataforma contra la Islamofòbia, Ververipén Rroms per la Diversitat i Esquerra Republicana. Al bloc de l’esquerra independentista hi havia representants de la CUP, Arran, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, Endavant, Alerta Solidària i la Coordinadora Obrera Sindical.

Acció de les Joventuts d’Esquerra Republicana del País Valencià davant Delegació del govern. / DANIEL GARCÍA-SALA

El vicepresident i actual portaveu de la junta nacional d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha recordat que “cada any el president d’Òmnium és aquí, però aquest any no hi pot ser”. A més, ha agraït la solidaritat expressada des del País Valencià cap a Jordi Cuixart i ha denunciat que “vivim situacions de molta injustícia”. També ha indicat que “ens uneix la lluita contra l’extrema dreta que campa per tots els llocs” i que “som un poble de pau i així ho seguirem sent sempre”.

Per la seua banda, Vidal Aragonés, diputat al Parlament català per la CUP – Crida Constituent, ha denunciat que a l’estat espanyol “no hi ha cap expressió real de participació democràtica”. Per exemple, ha indicat que “quan al País Valencià es fan normes, el Constitucional les anul·la sistemàticament, sempre que tenen un mínim tarannà progressista, i això expressa una total limitació de la democràcia”. A més, Aragonés ha reclamat poder exercir el dret d’autodeterminació.

Concentració sota vigilància

Aquest dissabte Delegació del govern havia autoritzat també una concentració simultània contra la manifestació del 25 d’Abril. La concentració estava convocada per Defenem Valéncia de 17.30 a 18.30 hores a la plaça de la Reina.

No obstant això, la delegació del Govern també ha posat en marxa un fort dispositiu policial, amb una presència massiva d’agents que destacava per sobre de l’acompanyament habitual. A més, s’han blindat per avançat totes les travessies a esquerra i dreta del recorregut de la manifestació.

Comparteix

Icona de pantalla completa