Diari La Veu del País Valencià
Treball desmitifica la relació directa entre precarietat i accidents laborals

“Una situació preocupant.” Aquesta és la diagnosi que fa la Direcció General de Treball i Benestar Laboral davant la crescuda dels accidents laborals greus, molt greus i mortals. Per a tractar de posar remei a una tendència a l’alça dels sinistres, l’Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (Invassat) ha radiografiat els accidents laborals del passat 2017 per a detectar les causes més comuns i engegar campanyes de prevenció. I és que encara que el País Valencià continua per davall de la mitjana estatal quant a sinistres d’aquest tipus, el creixement interanual sí que està per dalt.

Per a establir un patró, l’Invassat ha agafat de mostra 151 accidents greus i 14 de mortals investigats pels tècnics de l’Institut. A partir d’ells ha elaborat un informe del qual ha extret diverses conclusions. La primera d’elles és que les principals víctimes dels accidents laborals són els homes. De fet, ells pateixen el 100% dels mortals i el 92,1% dels greus. Generalment, la majoria de greus passen en el lloc de treball habitual i només un 9,3% són in itiniere. En canvi, en el cas dels accidents mortals, el 50% passen en un lloc de treball no habitual.

Els sectors amb més sinistralitat són el serveis, la indústria i la construcció. En aquest sentit, la directora general de Treball i Benestar Laboral, Cristina Moreno, va lamentar “que en el segle XXI encara moren treballadors que cauen de teulades” i ho atribueix a una manca de cultura preventiva empresarial. Els treballadors de mitjana edat són les principals víctimes de sinistres, ja que el 42,9% dels accidentats tenen entre 35 i 44 anys.

La grandària de l’empresa és un factor clau. Així, segons l’informe, les pimes de fins a 50 treballadors són les que pateixen més accidents. Aquesta dada s’explica perquè les petites i mitjanes empreses representen la gran part del teixit empresarial del País Valencià. D’altra banda, i encara que els accidents laborals es relacionen tradicionalment amb la precarietat, en més del 85% dels casos els accidentats tenien un contracte indefinit. No obstant això, les víctimes d’accidents solen estar poc de temps en l’empresa. Segons els casos analitzats per l’Invassat, el primer més de feina d’un treballador és el més crític. Segons Moreno, es deu al fet que els accidentats no han tingut temps de profunditzar en els protocols. És per tot això que la directora general considera que la precarietat laboral no és l’únic factor que explica la sinistralitat.

Manca de cultura preventiva

En 2017 es van produir 53 accidents laborals mortals al País Valencià i 322 de greus. D’aquests, 97 han ocorregut durant el desplaçament de casa a la feina. Per sectors, 7 sinistres mortals han ocorregut en el sector de la construcció, 28 en serveis, 13 en indústria i 4 en agricultura. I, segons la directora general de treball, en la majoria dels casos el risc era conegut i també ho era com evitar-lo. Per això la Moreno va assegurar que hi ha “molt de marge de maniobra” quant a prevenció.

De fet, per a Moreno la manca de cultura preventiva està darrere de la majoria d’accidents greus i mortals. En aquest sentit, des de Treball apunten que cal més conscienciació de treballadors i empresaris. Especialment en el cas d’aquests últims, Moreno va insistir que els caps de les “empreses no han de veure la prevenció com una despesa, sinó com una inversió”. De fet, va assegurar que en empreses on es té en compte la prevenció la productivitat creix.

Moreno va apuntar que la prevenció és una qüestió obligatòria, que no es deixa a voluntat de les empreses. En aquests casos, va explicar Moreno, el Consell no pot subvencionar les tasques de prevenció. D’altra banda, va lamentar que moltes empreses sí que porten a terme els protocols de prevenció que marca la llei, però que aquestos “es queden en les gestories” i els resultats no s’apliquen “a la vida real”.

Davant aquesta situació, Cristina Moreno és partidària de la conscienciació en lloc de la sanció. Considera que augmentar el nombre d’inspeccions no ajudarà a reduir la sinistralitat. És per això que l’Invassat se centrarà a continuar la seua tasca de promoció i difusió de la prevenció de riscos laborals.

Actualment, l’Invassat té en marxa dues campanyes per a fomentar la cultura preventiva: una per a previndre els accidents laborals per caigudes de cobertes fràgils (una de les principals causes de mort en el treball) i la campanya ‘Fes-te visible’ per a conscienciar als repartidors amb moto dels riscos del seu treball.

Comparteix

Icona de pantalla completa