Diari La Veu del País Valencià
La policia allibera a Alacant dues dones que eren obligades a prostituir-se

La Policia Nacional ha alliberat a Alacant dues víctimes de tràfic de persones que eren obligades a prostituir-se a Espanya. Una d’elles també va ser obligada a avortar fins a cinc vegades. Els quatre presumptes responsables de l’organització criminal han sigut detinguts per explotació sexual, segons ha informat la Prefectura Superior en un comunicat.

Les dones, ambdues de nacionalitat nigeriana, es trobaven en una situació de total vulnerabilitat, ja que desconeixien l’idioma i no tenien documentació ni diners. Van arribar a contraure un deute amb els seus captors de 35.000 euros.

La investigació va començar quan una de les víctimes va sol·licitar ajuda a una ONG especialitzada en la protecció i assistència de víctimes de tràfic de persones i va denunciar la situació que patia. Aquesta dona havia sigut explotada sexualment en un club d’Alacant.

La banda comptava amb diverses cèl·lules d’actuació especialitzades en la captació de les víctimes i en el seu trasllat fins als països de destinació. També s’encarregaven de la provisió de la documentació necessària per a passar les fronteres i de l’explotació sexual. Els integrants del grup es valien de contactes en els països d’origen i trànsit per a traslladar les dones fins a l’estat espanyol.

Les dues dones alliberades van ser captades en el seu país d’origen, Nigèria, davant la seua situació de necessitat. Ambdues van ser enganyades, ja que els captors no les van informar de les vertaderes circumstàncies en què tindria lloc el seu trasllat, com tampoc del valor total del deute que assumirien amb l’organització ni que una vegada estigueren a l’estat espanyol haurien d’exercir la prostitució.

Abans d’emprendre el viatge, les víctimes van ser sotmeses a la pràctica d’un ritual vudú en el qual els deien que la víctima embogiria o moriria si no pagava el seu deute. Des de la policia assenyalen que, davant les fortes creences en aquestes pràctiques en la zona de l’Àfrica occidental, va augmentar tant la seua vulnerabilitat com el temor a incomplir les condicions imposades per l’organització.

Assassinades per resistir-se a les violacions

Segons la versió d’una de les alliberades, el viatge es va demorar durant mesos. Van travessar Nigèria, Níger i Líbia pel desert, en condicions d’extrema duresa, i algunes dones van morir durant el trajecte. Una vegada a Líbia, havien d’esperar el moment de poder embarcar cap a Itàlia. En aquest punt, una d’elles va ser agredida sexualment en diverses ocasions i va ser testimoni de com companyes de viatge eren assassinades en resistir-se.

El viatge va continuar per mar, per a la qual cosa van ser amuntegades al voltant de 150 persones en una pastera que no comptava amb sistemes de navegabilitat i seguretat per a dirigir-se cap a les costes italianes. La víctima que va denunciar els fets a l’ONG no va arribar a Itàlia fins a un segon intent, ja que en el seu primer viatge l’embarcació va naufragar i almenys una persona va morir.

La pastera va ser interceptada per les autoritats italianes i la dona, traslladada a un centre de refugiats. El líder de l’organització va disposar que un contacte en aquest país pagara per a poder traure-la del centre i allotjar-la en una casa a Milà, fins que el capitost anara a arreplegar-la per a traslladar-la a Espanya amb documentació falsa.

Acollida a Benidorm, prostituïda a Alacant

Finalment, el responsable de la banda va portar la víctima fins al seu domicili de Benidorm i la va obligar a prostituir-se en un club de la ciutat d’Alacant. També era forçada a mantindre relacions sexuals amb el líder com a pagament per l’allotjament. La dona va arribar a quedar-se embarassada d’ell en una ocasió i va ser obligada a avortar.

Una vegada finalitzades les investigacions, la Policia Nacional va engegar un operatiu que va conduir a les detencions de dues presumptes integrants de la banda a Benidorm, un altre a Pamplona i un últim a Palma. Els quatre eren els presumptes encarregats de la captació, trasllat, acolliment i explotació sexual. Entre ells es trobava el líder de l’entramat criminal, ja a la presó provisional.

Els agents van practicar un registre domiciliari a Alacant, en el qual van intervindre material informàtic, telèfons mòbils, documentació incriminatòria i més de 900 euros en metàl·lic.

Comparteix

Icona de pantalla completa