Diari La Veu del País Valencià
Tejerina i Puig defensen un pacte estatal de l’aigua allunyat del partidisme i blindat als canvis de govern

La ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, ha demanat als partits, “especialment al PSOE”, que se sumen a un pacte estatal per l’aigua perquè les polítiques al respecte queden definides i no es vegen interrompudes amb els possibles canvis de govern.

La ministra ha fet aquest al·legat amb motiu de la inauguració del XVI Congrés Nacional de Comunitats de Regants d’Espanya, que se celebra fins al divendres a Torrevella (el Baix Segura). També hi han assistit el president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, el president de la Diputació d’Alacant, el popular César Sánchez i el delegat del govern espanyol, Juan Carlos Moragues, entre d’altres.

García Tejerina ha manifestat que les línies estratègiques d’un futur pacte estatal de l’aigua ja han sigut definides per l’executiu espanyol amb el consens dels agents implicats i que “ara és qüestió de sumar la voluntat dels partits, especialment del PSOE”.

La ministra ha insistit que “no és una condició capritxosa” la necessitat d’un consens d’ampli espectre, ja que, en cas contrari, els partits que “estan enfront” podrien “interrompre” les polítiques que s’acordaren “si és el seu desig” en un futur, cosa que es reflecteix en “la història recent del nostre país”, ha dit en referència implícita a la derogació del PNH fa més d’una dècada.

La ministra també ha advocat per continuar amb la modernització de regadius i ha dit que hi ha 800.000 hectàrees on encara cal actuar per a estalviar 1.000 hectòmetres cúbics més d’aigua.

Superar el curtterminisme

També el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha assegurat que perquè existisca aquest pacte estatal de l’aigua “tothom” ha de ser capaç de superar el “partidisme i el curtterminisme”, així com sustentar el pacte en una “realitat pressupostària” i “clarament” lligada “als interessos dels regants”. Puig ha sostingut que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, li va traslladar en la trobada mantinguda aquest dilluns que s’està “treballant sobre aquest tema”.

Abans de participar en el congrés de regants, el president valencià ha plantejat que, quan es parla d'”aigua per sempre”, s’ha de generar “una sèrie d’infraestructures, d’actituds, de posicions respecte al canvi climàtic i a una escassetat estructural, que ha d’anar més enllà d’una mirada partidista”.

“Ara bé, aquestos acords han de generar confiança en el futur”, ha dit, cosa que al seu judici “només pot ser a través de la credibilitat en les inversions”. “Ha de ser no solament un paper de bones intencions sinó un conjunt d’inversions, que es garantisca l’aigua i la sostenibilitat del medi ambient”, ha agregat.

Puig ha afirmat que el País Valencià està en contra de les “polítiques fonamentalistes” i contra la “confrontació” i ha insistit que el transvasament del Tajo al Segura s’ha de “mantindre” d’una forma “raonable” i “atenent a l’interés de totes les comunitats autònomes”.

Sobre l’accés a l’aigua, el president valencià ha afegit que es tracta de “sumar fonts” i evitar fer “maniqueismes” del tipus “transvasament o dessaladores”. “Transvasaments quan siga necessari i dessaladores també i, per descomptat, fer una modernització constant dels regs i aprofitar les aigües depurades i el bon aprofitament dels pous”, ha argumentat.

Preguntat pel compromís de la Generalitat amb els regants del sud, Puig ha respost que és “permanent” i que es treballa en un pla de modernització per als pròxims anys, al qual es destinaran 1.000 milions d’euros en inversions. “S’està fent de forma dialogada amb els regants a cada comarca”, ha indicat.

El president ha subratllat que s’ha de “garantir” que les comarques del sud seguisquen sent “l’horta d’Europa”, mitjançant una millora de la gestió.

Comparteix

Icona de pantalla completa