Diari La Veu del País Valencià
França deté sis persones suposadament vinculades amb els atemptats de Barcelona i Cambrils

Les forces de seguretat franceses han arrestat aquest dimarts sis francesos d’origen txetxé per la seua suposada vinculació amb els atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils. Segons la ràdio France Info, les detencions han estat practicades per la unitat antiterrorista RAID i promogudes per la Direcció General de Seguretat Interior, els serveis secrets francesos, als departaments del Baix Rin, la Gironda i l’Alta Garona.

El 31 de gener la Fiscalia de París va iniciar una investigació per temptativa d’assassinat en relació amb organització terrorista i associació il·lícita terrorista. En febrer ja van ser arrestades als departaments occitans de Tarn i Gard tres persones de l’entorn d’un dels terroristes que van actuar a Catalunya, Driss Oukabir, empresonat per ordre de l’Audiència Nacional espanyola. A Albi (Tarn) va ser investigat un home de 32 anys per associació il·lícita terrorista que està en presó preventiva. Les altres dues persones van ser posades en llibertat per falta de proves. En aquella operació hi van col·laborar els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil. Els agents també van practicar diversos registres en domicilis francesos.

El Ministeri de l’Interior espanyol ja va explicar que, després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, una de les principals línies d’investigació que es va obrir i que encara està activa era la d’esbrinar possibles connexions dels membres de la cèl·lula terrorista amb terceres persones que residiren fora d’Espanya i va assegurar que l’estreta col·laboració de les autoritats franceses amb la Guàrdia Civil i els Mossos d’Esquadra “està sent clau per al correcte esclariment dels possibles vincles que ha pogut mantenir aquesta cèl·lula terrorista a l’exterior”.

Els investigadors esperen que d’aquesta actuació i de les dades obtingudes en els registres es puguen incorporar fets rellevants sobre la relació i possible connexió dels detinguts amb els terroristes participants en els atemptats a Catalunya. Aquestes actuacions s’emmarquen en la investigació duta a terme entre els dos països i recollida en el mecanisme de col·laboració de l’equip conjunt d’investigació, que autoritats franceses i espanyoles van signar el passat octubre, i que a l’estat espanyol està dirigida pel Jutjat Central d’Instrucció número 4 de l’Audiència Nacional i coordinada per la seua fiscalia. Aquestos equips conjunts d’investigació se signen ad hoc entre autoritats judicials i policials de tots dos països i tenen una vigència de sis mesos.

Comparteix

Icona de pantalla completa