Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València i la Unió signen un conveni per a impulsar la ramaderia i conservar l’ovella guirra

La Regidoria d’Horta i Pobles de l’Ajuntament de València ha signat aquest dimecres un conveni amb la Unió de Llauradors i Ramaders per a dinamitzar l’activitat ramadera al terme municipal, on només queden dos ramats d’ovelles. El consistori ha detallat en un comunicat que aquestos ramats tenen la singularitat de ser d’una espècie autòctona, l’ovella guirra, encara que un d’ells pertany a la Universitat Politècnica de València (UPV), que l’empra per a l’estudi i manteniment de la raça.

Per això, l’edil delegada de l’Horta, Consol Castillo, ha advertit que “la realitat és que només queda un ramat en actiu al terme municipal de València, ja que en els últims deu anys han desaparegut tres ramats d’ovelles i cabres i tot fa pensar que han sigut expulsats per l’elevada pressió urbanística dels seus voltants”. Castillo ha apuntat que aquesta “tendència de desaparició de ramats i pastors no canviarà si no se li posa remei”. Amb aquesta finalitat, la Regidoria engegarà un pla que tractarà d’acomplir allò establit en el reglament de la producció ecològica.

Escorxador mòbil, nous ramats i més llocs de treball

El conveni preveu la creació d’un escorxador mòbil per a la ciutat vinculat al de Mercavalència per a facilitar la tasca als ramaders. També hi haurà unes altres accions, com ara senyalitzar les vies pecuàries, el disseny d’un obrador compartit i la proposta d’introduir ramat en punts estratègics, per exemple, al barranc de Benimàmet i Carraixet, al nou llit del riu Túria i en zones d’urbanitzacions amb excés forestal.

El pla també estableix la creació de nous llocs de treball relacionats amb escorxadors, carnisseries, sales d’especejament, distribució i pastors, així com xicotetes empreses de transformació artesanes, com poden ser formatgeries i altres derivats làctics.

Mimar l’ovella valenciana

Pel que fa a l’ovella autòctona valenciana –inclosa al Catàleg Oficial de Races Ramaderes d’Espanya en la categoria de races en perill d’extinció–, la responsable d’Horta ha apel·lat a “conéixer-la i mimar-la per a no perdre una part tan important del nostre patrimoni natural”.

Entre les seues característiques, Castillo ha destacat la “dolçor” al tacte de la seua llana, així com “l’aptitud mixta” de l’ovella, és a dir que “és bona tant per a la producció de carn com de llet”. I, malgrat tot, la guirra és una ovella molt poc coneguda. “És difícil poder arribar a consumir la carn d’aquestos animals de forma conscient, ja que cap carnisseria la té com a producte diferenciat”, indiquen des de l’Ajuntament. Per això, el projecte entre el govern local i la Unió de Llauradors també té com a objectiu introduir la identificació de la procedència dels productes ramaders en els punts de venda de la ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa