Diari La Veu del País Valencià
València canviarà vora 8.000 fanals dels carrers per a estalviar en la factura energètica

L’Ajuntament de València canviarà 7.786 fanals dels carrers de la ciutat i en desinstal·larà definitivament 312. Així ho han anunciat aquest dilluns l’alcalde, Joan Ribó, i el regidor de Govern Interior, Sergi Campillo.

D’una banda, s’intervindrà en els fanals denominats ‘València’, els d’estil isabelí, de forma esfèrica i amb un adorn en la part superior de la fixació. L’objectiu essencial és substituir o acabar amb tots aquestos fanals en forma de bola, ja que emeten molta llum cap a l’hemisferi superior i, per tant, són molt contaminants lumínicament. “Calen lluminàries que il·luminen cap a baix”, ha explicat Campillo.

Per això, s’adquiriran 5.844 lluminàries de font lluminosa led càlida per a canviar les bombetes actuals. No es canvia el fanal, sinó únicament ‘la bola’. A més, s’eliminaran completament 312 fanals d’aquest tipus. Amb aquestes mesures es preveu un estalvi del 85% d’energia.

D’altra banda, s’actuarà en 1.942 fanals model ‘Ferran VII’. En aquest cas, s’instal·larà una placa horitzontal de leds i es canviaran els vidres, que actualment són translúcids, per uns de transparents. En aquest cas, està previst un estalvi d’energia del 83%.

“La contaminació lumínica provoca molèsties als ciutadans, perquè a la nit no es fa fosc”, ha explicat Campillo. A més, també ha exposat que “no permet veure els estels ni el cel i això també és ben important, perquè hem de renaturalitzar-nos”.

També està prevista la telegestió de 3.000 unitats per a poder apagar o encendre els llums a distància, “però també perquè el sistema avise si alguna cosa no va bé”, ha avançat el regidor.

Queda per definir encara quan començaran els canvis, ja que “primer s’ha de traure la licitació i això porta el seu temps”, argumenten fonts del consistori.

L’IDAE I i II

Aquestes actuacions per a canviar o eliminar vora 8.000 fanals estan finançades per un préstec de l’IDAE (Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia), un organisme públic adscrit al Ministeri d’Energia, Turisme i Agenda Digital. L’import del préstec és de 4 milions amb un tipus d’interés al 0%. A més, el termini màxim de vigència del préstec és de 10 anys, amb els 12 primers mesos de carència. La setmana passada, el consistori va rebre la confirmació d’aquest crèdit.

El projecte ha estat batejat per l’Ajuntament de València com a IDAE II perquè abans ja va haver-hi l’IDAE I, que va acabar a finals de 2017. En aquella ocasió es va actuar sobre 31.274 lluminàries –les que tenien forma de caramel de pal– i es va aconseguir un estalvi econòmic en la factura energètica anual d’1.916.594,24 €. Les actuacions finançades per aquesta primera ajuda van permetre canviar més del 30% de lluminàries de la ciutat.

Si bé el primer IDAE va arribar a tots els barris de la ciutat, el segon pretén acabar amb tota la contaminació lumínica que depenga de l’Ajuntament. En el cas dels fanals ‘València’, són típics de les grans vies, Blasco Ibáñez, el marge esquerre del riu o el Botànic Cavanilles. En el cas dels fanals ‘Ferran VII’, primer es canviaran els d’aquells carrers on ja hi ha la meitat de bombetes apagades. A més, també es dialogarà amb les associacions de veïns per a conéixer les seues necessitats.

Energia 100% verda

Ribó ha convidat a fer una reflexió sobre la sostenibilitat i les diferents potes d’aquesta. Una d’elles, ha dit, és la llum, “pensant des de l’eficiència energètica”. L’alcalde ha recordat que València era una de les ciutats amb més contaminació lumínica. Per a deixar d’estar en aquest dubtós rànquing “s’ha fet una auditoria energètica, hi ha un grup d’experts en eficiència energètica i s’ha aconseguit la certificació energètica en vora 300 edificis municipals”.

A més, Ribó també ha explicat que el nou contracte de subministrament “inclourà energia 100% verda”, si bé el tema està aturat perquè es va presentar un recurs al contracte, “però per altres motius”. Concretament, relacionats amb la pobresa energètica.

Comparteix

Icona de pantalla completa