Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat esmenarà l’informe del finançament de Montoro perquè no recull cap canvi respecte a l’actual model

La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic ha indicat que les conclusions de l’informe del Comité Tècnic Permanent d’Avaluació (CTPA) dels aspectes estructurals del sistema de finançament no es planteja una proposta encaminada a canviar el model i que, per tant, el Consell farà esmenes al document enviat pel Ministeri d’Hisenda.

Les conclusions de l’informe no plantegen una proposta i el govern espanyol “segueix sense definir-se en els aspectes essencials per a la determinació d’un nou model de finançament autonòmic”, per la qual cosa es formularan esmenes. Puig ha explicat que aquesta setmana ha arribat a la Generalitat un informe sobre el treball realitzat l’últim any sobre el finançament autonòmic, un text, segons ha indicat Puig, que “confirma que no hi haurà cap canvi” i “si cal disminuir més els serveis públics, que es disminuïsquen”, ha destacat.

La Conselleria d’Hisenda ha afegit que el document remés “no atén o no respecta el que van establir els experts” i “no parla d’aportar més recursos al sistema, malgrat la insuficiència demostrada pels experts, i tampoc entra en la reducció de les desigualtats entre les autonomies”, al mateix temps que “s’obvien els consensos i es magnifiquen les diferències entre les comunitats”. En concret, indiquen que l’informe del Ministeri no es defineix sobre aspectes com els objectius de despesa pública en l’Estat del Benestar, la dimensió de l’ampliació de la suficiència del nou finançament autonòmic per a atendre la despesa autonòmica en sanitat, educació i protecció social, la correcció de les desigualtats de finançament entre comunitats i el reequilibri vertical dels recursos públics proporcionalment a la despesa gestionada per cada administració pública. “Tots aquestos temes tornen a ser derivats a la seua discussió amb el Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), sense fixar la posició del Ministeri d’Hisenda, que torna a eludir una responsabilitat inherent a les seues competències en la política d’Estat, i que condemna el pretés debat del CPFF a la inoperativitat”, han assenyalat les mateixes fonts.

Segons expliquen des del departament que dirigeix Vicent Soler, en l’àmbit de la participació tributària, la posició de l’administració espanyola “negant-se a incrementar-la nega les posicions de la Comissió d’Experts i de les comunitats autònomes que consideren imprescindible reequilibrar la participació de les diferents administracions en els principals ingressos tributaris en proporció a la despesa i impulsar la imprescindible coresponsabilitat fiscal”. En aquest punt, el País Valencià seguirà plantejant l’increment de la participació en la recaptació d’IVA i Impostos Especials fins al 70%.

L’informe descriu les diferències de posició dels territoris en els diferents aspectes del finançament autonòmic, “però eludeix assenyalar el nivell de suport de cada posició, la qual cosa dóna una visió esbiaixada de les conclusions de l’anàlisi, perquè en determinades posicions dels epígrafs analitzats arrepleguen consensos molt majoritaris entre les comunitats”. Quant a l’endeutament, l’informe arreplega “un grau de consens que no revela les posicions manifestades, atés que sis comunitats es van pronunciar sobre la necessitat que el deute autonòmic es compensara per l’infrafinançament registrat en el període, almenys per a aquelles comunitats amb una despesa inferior a la mitjana i altres dues comunitats més van manifestar el seu acord amb aquesta compensació, fins i tot encara que la despesa no fóra inferior a la mitjana”.

“Plànol d’igualtat entre espanyols”

Per tot açò, la Conselleria d’Hisenda, a través dels seus representants en el CTPA, plantejarà en els dies immediats les corresponents esmenes a l’Informe del Ministeri, incidint especialment en aquells punts en els quals hi ha un ampli nivell de coincidència amb moltes comunitats “que no han sigut reflectits com a tals i es reiterarà la posició del País Valencià en aquells aspectes clau que han de formar part de la reforma del model per a aconseguir l’objectiu de situar els valencians en un plànol d’igualtat amb la resta d’espanyols”.

La Conselleria considera que una reforma equitativa, eficient i eficaç del finançament autonòmic “és perfectament factible, si es té la voluntat de dur-la a terme de manera efectiva”.

Comparteix

Icona de pantalla completa