Diari La Veu del País Valencià
Zaplana està acusat de deu delictes, entre ells el d’associació il·lícita per a delinquir i grup criminal

La interlocutòria per la qual la titular del Jutjat d’Instrucció número 8 de València ha enviat a presó l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana pel cas Erial acusa el també exministre de deu delictes i enumera, a més, tres empreses amb les quals es podria haver realitzat blanqueig de diners.

Fonts coneixedores del cas han indicat a EFE que, en la resolució judicial, la jutgessa acusa Zaplana dels delictes de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i grup criminal. La jutgessa investiga també si Zaplana va utilitzar automòbils i immobles a nom de diverses empreses.

En l’operació Erial, el jutjat d’Instrucció número 8 de València investiga, entre altres actuacions, el presumpte cobrament de comissions derivades de la concessió de les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV), realitzades en 1997 durant la gestió de Zaplana al capdavant de la Generalitat, i del Pla Eòlic de la Comunitat Valenciana, engegat en 2003.

Les investigacions judicials realitzades fins ara apunten al fet que alguns dels empresaris beneficiaris d’aquestes concessions haurien pagat al voltant de deu milions d’euros en concepte de comissions. La interlocutòria apunta que l’expresident hauria reintroduït a Espanya els diners de les suposades comissions a través de societats de l’Uruguai, Panamà, Luxemburg i Andorra.

Tant en el cas de la privatització de les ITV com en les concessions del Pla Eòlic apareixen com a beneficiàries, quasi sempre en unió temporal amb altres mercantils, empreses propietat de Vicente i José Cotino –nebots de l’exdirector general de la Policia i expresident de les Corts Valencianes Juan Cotino– o participades per ells.

En l’ordre d’empresonament dictada aquest dijous a la nit, la jutgessa enumera tres empreses vinculades a Zaplana mitjançant les quals podria haver realitzat operatives per a blanquejar els diners: Turnis Silvatica, Medlevante i Gesdesarrollos Integrals.

Comparteix

Icona de pantalla completa