Diari La Veu del País Valencià
El model colonialista de Vox: un viatge des de Madrid per a dir als valencians quina llengua han de parlar

El partit polític d’extrema dreta Vox es mobilitza per a una manifestació per al dia 2 de juny a València “per la llibertat d’elecció de la llengua”. Així, la formació vol aplegar els seus seguidors de tot l’estat espanyol perquè defensen el castellà. La marxa està organitzada per la plataforma Hablamos Español, “una entitat que defensa els hispanoparlants a tot Espanya”, segons recull la seua web. Amb aquesta plataforma col·laboren altres entitats com ara Asociación para la defensa del castellano en la Comunidad Valenciana, Círculo Cívico Valenciano, Defenem Valéncia, Dolça Catalunya, Fundación DENAES, Plataforma 12 de octubre, Somatemps, Sociedad Cívica Balear i Sociead Civil Catalana.

En el manifest de la marxa, fet públic a Twitter, els convocants clamen contra el requisit lingüístic per a professors i altres professionals i asseguren estar emparats per la Constitució. “El dissabte 2 de juny eixirem als carrers de València per a reclamar el dret dels nostres fills a rebre l’ensenyament en la seua llengua materna, la que nosaltres els hem ensenyat, la llengua de la seua família”, comença dient el manifest en referència al castellà.

Asseguren que la manifestació la fan “pels professors expulsats del sistema públic d’ensenyament a causa de la imposició del requisit lingüístic” i lamenten que alguns d’ells són “docents amb àmplia experiència ensenyant en espanyol”. La seua tesi és que al País Valencià i a Catalunya s’impedeix estudiar en la “llengua oficial comuna” i que “no existeix un altre país” on això passe.

“Eixirem als carrers per a reclamar que no volem prescindir de bons professionals a causa d’uns aranzels lingüístics que només enriqueixen aquells que han convertit la mal anomenada normalització lingüística en un negoci”, continua el text en què l’associació assegura que la situació lingüística del País Valencià “recorda” al que passa a Catalunya. Com si parlar en llengua pròpia fóra una malaltia o un riu desbordant-se, al manifest s’assegura que està “desbocant-se i subjugant” la ciutadania. “Ho estem veient a les illes Balears, al País Basc i a Galícia. Ho veiem també a Navarra i ja comença a traure el cap a Astúries i Aragó”, sentencien.

Comparteix

Icona de pantalla completa