Diari La Veu del País Valencià
Sandra Barneda, Amelia Valcárcel i Carmen Calvo participen en el tercer Feminari de València

La Diputació de València ha presentat aquest dilluns el programa del III Feminari, un congrés organitzat per la Diputació de València que sorgeix “per a arreplegar la tradició del feminisme valencià i per a donar respostes als temes actuals”. Com ja és habitual, les jornades se celebren el primer cap de setmana de juny, que, en aquesta ocasió, serà divendres 1 i dissabte 2 als salons de la Petxina.

El president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, i la diputada d’Igualtat, Isabel García, inauguraran les jornades divendres a les 16.30h. A les 17.00h la catedràtica de Filosofia Moral i Política Amelia Valcárcel s’encarregarà de la sessió inaugural, amb la xerrada ‘Claus feministes per a reptes actuals’. Tot seguit tindrà lloc la primera taula, on la periodista Sandra Barneda i la doctora en Filologia Romànica Eulàlia Lledó parlaran de ‘La importància d’anomenar’.

El congrés continuarà dissabte amb activitats al matí i a la vesprada. A primera hora, a les 9.30 del matí, es projectarà el documental En la brecha amb la presència de la seua directora, Clàudia Reig Valera. A més, s’obrirà un debat amb algunes de les participants del documental.

La segona taula del dia porta per títol ‘Què està passant amb la violència de gènere?’ i hi participaran l’agent de policia local de València Estefanía Navarrete –coordinadora, a més, del grup GAMA–, la fiscal del Tribunal Superior de Justícia Rosa Guiralt i el metge forense Miguel Lorente. A la vesprada serà el torn de l”Economia feminista’, amb Cristina Carrasco Bengoa, investigadora sobre el treball domèstic i els indicadors econòmics no androcèntrics, i María Luisa Moltó, directora de la Càtedra d’Economia Feminista de la Universitat de València. La quarta taula de dissabte és ‘Dones i Constitució’, amb l’exministra i secretària d’Igualtat del PSOE Carmen Calvo i la magistrada del Tribunal Constitucional Luisa Balaguer. L’acte de cloenda anirà a càrrec de la diputada i regidora de l’Ajuntament de Xirivella Isabel García.

La consolidació d’un espai de debat feminista

En la presentació del programa, Isabel García ha afirmat que la tercera edició del Feminari mostra “la consolidació d’un espai de debat feminista, amb 700 participants d’arreu de l’Estat”. A més, ha assegurat que arriba en un moment especial per al moviment feminista, després del 8 de Març.

Per a la diputada, aquest congrés és també una mostra del compromís de la seua institució per les polítiques d’igualtat. Per a concloure, ha avançat que es tractarà “d’un cap de setmana positiu i esperem que resolutiu”.

Per la seua banda, Jorge Rodríguez ha reiterat que “estem davant d’una proposta consolidada” i que posa de manifest “la important capacitat de la Diputació per a parar a reflexionar”. “A més –ha afegit–, suposa posar la cirereta del pastís a les polítiques d’igualtat d’aquesta legislatura”. “No només plantegem propostes, també les desenvolupem”, ha remarcat el president.

Rodríguez ha afegit un exemple d’aquestes polítiques, com la xarxa de municipis protegits contra la violència de gènere, “que va comptar amb 150 municipis el dia de la seua presentació i que demostra que aquestos són els aliats naturals de la Diputació”.

Comparteix

Icona de pantalla completa