Diari La Veu del País Valencià
Educació haurà de fer obres en dos de cada tres col·legis públics

Una de les prioritats que el conseller d’Educació, Vicent Marzà, i el seu número 2, Miquel Soler van deixar palesa en arribar al departament de Campanar va ser l’eliminació de les aules prefabricades dels centres escolars públics. D’aquesta manera, els responsables d’Educació es van proposar corregir un dels principals dèficits de la gestió dels darrers consellers populars, Alejandro Font de Mora, José Císcar i María José Català: la presència massiva d’aules prefabricades –els anomenats barracons– als centres educatius públics.

De fet, des que es va engegar el Pla Edificant en octubre de 2017–el projecte impulsat des d’Educació per a la construcció de col·legis amb la col·laboració dels ajuntaments–, 941 dels 1.400 centres públics del país han demanat acollir-s’hi. Aquestes xifres revelen que dos de cada tres col·legis (67%) tenen problemes o carències en les infraestructures que necessiten solució.

L’encarregat d’informar sobre aquesta situació va ser el secretari autonòmic, Miquel Soler, aquest dimarts durant la comissió d’Educació celebrada a les Corts. Soler va explicar que aquestes peticions s’han contestat favorablement i que “a diferència d’altres èpoques” no ha interferit el color polític dels diferents consistoris, sinó que s’han anat registrant a mesura que han anat arribant.

Segons va detallar Soler, 248 de les demandes ja disposen d’una proposta de memòria econòmica. D’aquestes, 138 es troben en la fase administrativa final (només falta que s’aproven als plens dels diferents ajuntaments). Els 110 projectes restants es troben en “moments diferents”, segons va explicar Soler.

El pressupost

Durant la presentació del Pla Edificant, el conseller Marzà va assegurar que el pressupost disponible per a les intervencions és de 700 milions d’euros. Tanmateix, Miquel Soler ja va avançar que aquest pressupost es quedaria curt per a fer front a totes les peticions registrades –800 en aquell moment i les que queden per arribar–. De moment, les 131 de peticions resoltes suposaran un inversió total de 148 milions d’euros que s’executarà entre 2018 fins al 2020.

“Els barracons sempre existiran”

Soler es va comprometre al fet que, en el 2019, els 25 col·legis integrats en aules prefabricades estaran ja en noves instal·lacions o en ple procés d’obres. A més, la voluntat del govern és que 1.800 dels 4.400 barracons existents a mitjans de 2015 desapareguen o estiguen en trànsit de desaparéixer a finals d’aquesta legislatura. Malgrat aquesta intenció eliminadora, Soler va reconéixer que els barracons “sempre existiran”. “Mentre un col·legi s’estiga construint, l’alumnat haurà d’estar en aules prefabricades. Això és normal. El que no era normal era que molts alumnes hagueren passat tota l’etapa educativa en barracons per una mala gestió”, va esclarir l’alt càrrec d’Educació.

Soler va xifrar en 26 els centres amb algunes aules en barracons que no podran ser modificades per motius burocràtics i administratius.

Un procés lent

El socialista Soler no va amagar en cap moment la satisfacció del treball que estan duent terme des del departament educatiu per a oferir unes aules “dignes” a tota la comunitat educativa. Però, alhora va reconéixer que la lentitud que comporten aquestos processos i la falta de personal han afectat els objectius marcats en juny de 2015. Així doncs, va explicar que s’han contractat 34 persones, entre elles tècnics, arquitectes i personal d’administració, per tal d’accelerar aquestos procediments.

“El Pla Edificant és molt positiu, però s’ha reaccionat massa tard”, es va lamentar el portaveu de Podem, Antonio Montiel, qui va advertir que el seu grup exigirà la dissolució de l’empresa Ciegsa tan bon punt concloga la comissió que investiga la gestió.

Per a la portaveu d’Educació del PPCV, Beatriz Gascó, el Pla Edificant ha sigut “una mera improvisació” que evidencia el fracàs de la gestió d’Educació. Així mateix, Gascó va qüestionar les promeses de l’equip de la cartera educativa atés que “els qui venien a acabar amb els barracons” únicament han posat en marxa un 10% dels centres escolars. Unes dades que, segons la diputada popular, queden molt lluny del que en un principi van prometre.

En contestació a les paraules de Gascó, el número 2 d’Educació va recordar que el compromís dels populars en la construcció de col·legis és qüestionable. Soler va explicar que dels 14 col·legis que Alberto Fabra va encarregar a la Conselleria d’Infraestructures en setembre de 2013, sis no tenien ni tan sols el projecte assignat en juny de 2015. “La irresponsabilitat hauria sigut no fer el que estem fent. Estem molt orgullosos d’haver trobat un instrument allunyat de les pràctiques del passat”, va sentenciar Soler.

Comparteix

Icona de pantalla completa