Diari La Veu del País Valencià
Les Corts aproven el desenvolupament d’un pla per a la promoció de les dones en el món rural

La Comissió de Polítiques d’Igualtat de les Corts ha aprovat aquest dimarts amb els vots a favor de tots els grups menys el PP, que s’ha abstingut, una proposició no de llei de Compromís per a establir mesures que milloren la vida de les dones en el món rural, “un àmbit tradicionalment molt masculinitzat en el qual és més pronunciada la desigualtat de gènere”, manifesta la coalició en un comunicat.

Segons explica la diputada de Compromís, Cristina Rodríguez, “en l’activitat agrària, ramadera i pesquera les dones pateixen la precarietat laboral, la manca de serveis i infraestructures, la falta d’oportunitats, la invisibilitat i l’absència de reconeixement, tant social com econòmic, en el seu treball”. “Aquestos fenòmens generen una situació de submissió en què les dones tendeixen a optar per l’abandonament dels seus pobles cap a les ciutats”, continua Rodríguez, i afegeix que “la discriminació que pateixen les dones i els greus problemes de despoblació dels pobles requereixen una especial atenció per al futur desenvolupament del medi rural valencià”.

Les Corts han considerat necessari que es desenvolupe des de les institucions valencianes un pla autonòmic per a la promoció de les dones del medi rural, analitzant, prèviament, les circumstàncies concretes que afecten el desenvolupament professional i vital de les valencianes. “Així, aquest pla ha d’incloure una sèrie d’actuacions orientades a resoldre els conflictes, ja identificats, en cada zona del territori rural valencià”, informa la coalició.

Aquest pla haurà de tindre com a objectius fonamentals qüestions com la visibilització del paper de les dones en el medi rural. “És imprescindible atorgar a les dones el lloc que els correspon en la societat i en l’estructura econòmica del nostre país, i per això cal incorporar-les en els òrgans i llocs de decisió i participació de l’àmbit rural”, segueix el comunicat. “En aquest sentit, hem aprovat hui que es posen en marxa els mecanismes legislatius oportuns per a garantir la paritat en els òrgans de decisió de les organitzacions del medi rural del País Valencià i en organitzacions estatals. Cal superar la bretxa de gènere en matèria d’ocupació i emprenedoria en el medi rural, així com engegar mesures que permeten la conciliació de la vida personal, laboral i familiar i la coresponsabilitat en el mitjà rural”, expliquen des de Compromís.

En la proposició no de llei aprovada aquest dimarts també destaca la mesura que insta a dur a terme un canvi en la legislació estatal per tal que incorpore en la normativa sobre titularitat compartida de les explotacions agràries la tramitació d’ofici per a la cotitularitat. “Considerem –ha assegurat Rodríguez– que les dones no tenen per què reclamar un dret que ja els pertany, com passa actualment”.

Comparteix

Icona de pantalla completa