Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia Anticorrupció s’oposa a deixar en llibertat Eduardo Zaplana

La Fiscalia Anticorrupció s’ha oposat a la petició de llibertat sol·licitada per la defensa jurídica d’Eduardo Zaplana, que està en presó des del 24 de maig pel cas Erial, en considerar que existeix risc de fugida i possibilitat de destrucció de proves, han informat a EFE fonts jurídiques.

Aquest posicionament de la Fiscalia s’ha produït després que aquest dijous la defensa de Zaplana, exercida pel bufet de Santiago Milans del Bosch, informara que havia demanat la llibertat de l’expresident de la Generalitat i exministre per raons humanitàries o, en defecte d’això, l’arrest domiciliari.

El recurs es fonamentava en raons humanitàries per l’estat de “greu malaltia” de Zaplana, que en 2015 va ser sotmés a un trasplantament de medul·la després que se li diagnosticara una leucèmia.

Després de la declaració de Zaplana davant la jutge instructora, la Fiscalia ja va anunciar la seua oposició a la posada en llibertat de Zaplana, amb els mateixos arguments esgrimits ara, després que els advocats del detingut citaren en un escrit davant la jutgessa la leucèmia que pateix l’expresident com a argument per a la seua llibertat.

En l’ordre d’empresonament, la jutgessa acusa Zaplana dels delictes de blanqueig de capitals, suborn, prevaricació, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, frau en la contractació, delicte fiscal, falsedat documental, associació il·lícita per a delinquir i grup criminal.

En el cas Erial, el jutjat d’instrucció número 8 de València investiga, entre altres actuacions, el presumpte cobrament de comissions derivades de la concessió de les Inspeccions Tècniques de Vehicles realitzades en 1997 durant la gestió de Zaplana al capdavant de la Generalitat i del Pla Eòlic que es va posar en marxa en 2003.

Les investigacions judicials realitzades fins ara apunten al fet que alguns dels empresaris beneficiaris d’aquestes concessions haurien pagat al voltant de deu milions d’euros en concepte de comissions.

Després de l’ingrés de Zaplana a Picassent, fonts properes a la defensa de l’expresident de la Generalitat i exministre van considerar, en declaracions a EFE, que la mesura de privació de llibertat era “innecessària, desproporcionada i injusta” per a la continuïtat de la instrucció d’aquesta causa.

A més de Zaplana, també estan a la presó l’advocat i assessor fiscal Francisco Grau i l’exalt càrrec de l’Agència Valenciana de Turisme i exdirectiu del parc temàtic Terra Mítica, Joaquín Barceló.

De la resta de detinguts el dimarts per aquest cas, han quedat en llibertat amb mesures cautelars els empresaris Vicente i José Cotino; l’excap de gabinet de Zaplana en la Generalitat, Juan Francisco García, i Felisa López, dona de Joaquín Barceló.

Estan investigats també en aquesta causa l’exdirector general de la Policia i exconseller Juan Cotino i Mitsuko Henríquez, secretària personal de Zaplana.

Comparteix

Icona de pantalla completa