Diari La Veu del País Valencià
Una jutgessa de València condemna Deliveroo per ocupar falsos autònoms

Un nou colp judicial a Deliveroo. La jutgessa ha donat la raó al ‘rider’ Víctor Sánchez, exrepartidor de l’empresa britànica, i ha determinat que era un fals autònom. Així ho han explicat aquest dilluns fonts d’Intersindical Valenciana, sindicat que ha donat suport als treballadors tant de Deliveroo com de Glovo i que, en el cas de Sánchez, també s’ha fet càrrec de la seua defensa legal.

Aquesta és la segona batalla que l’empresa de repartiment a domicili ha perdut davant els ‘riders’. I és que, en desembre, la Inspecció de treball va determinar que els repartidors no són autònoms, sinó assalariats. Per a arribar a aquesta conclusió, la Inspecció de Treball va al·legar que la totalitat de treballadors de Deliveroo “presta serveis en condicions de voluntarietat, per compte alié, dependència i retribució, característiques bàsiques i fonamentals que defineixen la concurrència de relació laboral”. És per açò que la sentència considera que l’acomiadament del repartidor constitueix un acomiadament improcedent. Així Deliveroo està obligada a contractar-lo de nou o a pagar-li una indemnització de 705,13 euros.

L’empresa va al·legar en el seu moment que amb el treballador mantenia una relació de naturalesa civil/mercantil però no laboral. Sobre aquest tema, assenyala que en el contracte de prestació de serveis que van signar a l’octubre de 2016 es reflecteix que treballava per “compte propi” i que l’objecte del contracte i els serveis tindran “naturalesa mercantil”. Per això, establia que el proveïdor actuarà “en tot moment com a contractista independent i no serà considerat ni es presentarà com a agent, empleat o soci de l’empresa”. A més, exigeix als repartidors que disposen de vehicle propi per als seus desplaçaments.

No obstant això, la jutgessa considera provada la dependència dels ‘riders’ amb l’empresa, ja que era Deliveroo la que decidia en quin horari anava a treballar el repartidor cada setmana, donava instruccions “concretes” sobre com havia de realitzar-se i tenia en tot moment geolocalizat el treballador, a qui podia demanar explicacions en qualsevol moment sobre el servei.

De fet, la sentència –que no es ferma i que pot ser recorreguda davant el Tribunal Superior de Justícia valencià– es basa en la conclusió de la Inspecció de Treball i pot marcar precedent per als propers judicis que la companyia Roofoods Spain S.L. (mercantil de Deliveroo) té en marxa, entre ells un amb ‘riders’ de Barcelona. Segons va explicar en desembre Marco Antonio Llerena, d’Intersindical Valenciana, a Diari La Veu, Deliveroo haurà d’abonar al voltant de 160.000 euros en concepte de les cotitzacions que no ha pagat a uns 120 treballadors que estan o han passat per l’empresa.

Aquest judici pot assentar les bases per a regularitzar aquest tipus de treball, emmarcat en el que es coneix com economia col·laborativa i del que participen altres empreses com Cabify i Glovo. Segons fonts de RidersxDerechos VLC , agrupació que uneix repartidors d’empreses amb aquestes característiques, Glovo compta amb uns 200 repartidors a València.

La resposta de l’empresa

L’empresa Deliveroo ha defensat que tots els seus repartidors treballen per compte propi, “ja que aquest és el model que els proporciona la llibertat de triar quan i on treballar” i ha afirmat que són “vertaders autònoms”. Segons fonts de l’empresa, la sentència “es refereix a un ‘rider’ que tenia un contracte anterior i no reflecteix la forma en què els ‘riders’ col·laboren actualment amb Deliveroo”.

“Quan els tribunals han examinat els contractes vigents en tot Europa, la justícia ha confirmat que es tracta de vertaders autònoms”, han assegurat. La companyia ha destacat que els seus repartidors “treballen per compte propi, ja que aquest és el model que els proporciona la llibertat de triar quan i on treballar, que és el que els propis ‘riders’ confirmen que volen”.

Així mateix, ha manifestat que Deliveroo continuarà oferint a aquests treballadors “un treball flexible” i millorant la seua seguretat, “amb un segur gratuït capdavanter en el mercat”. Des de l’empresa han indicat que analitzaran la sentència abans de decidir els pròxims passos a prendre.

Comparteix

Icona de pantalla completa