Diari La Veu del País Valencià
El Consell demanarà al nou govern estatal la retirada del recurs contra la Llei de la Funció Social de l’Habitatge

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que, una vegada es constituïsca, demanarà al nou govern estatal la retirada del recurs d’inconstitucionalitat de la Llei de Funció Social de l’Habitatge interposat per l’anterior executiu espanyol.

“Ens pareix que no tenia cap sentit posar traves a una llei que facilita que les persones tinguen el dret constitucional a l’habitatge”, ha apuntat respecte al recurs plantejat davant el Tribunal Constitucional contra la llei valenciana aprovada en 2017.

A més, Puig ha afegit que traslladarà al nou responsable de Foment la reclamació de la gratuïtat de l’AP7. El cap del Consell ha subratllat que la relació amb Foment seguirà basant-se en les propostes i reivindicacions arreplegades en l’Agenda Valenciana d’Inversions.

El president ha assenyalat, després de la reunió del Consell de Direcció de la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori a la Casa dels Caragols de Castelló, que el govern mantindrà el seu esperit de “lleialtat reivindicativa” i ha destacat la voluntat de treballar conjuntament amb el govern espanyol per a resoldre els problemes dels ciutadans.

En aquesta reunió s’han abordat altres temes, com ara les obres de la CV10 i l’accés a Peníscola, els avanços a l’estació intermodal de Castelló, les millores al parc públic d’habitatge o el desenvolupament de la redacció del Pla d’Acció Metropolitana de Castelló (PAT Castelló), que afecta més de 70 municipis i que busca garantir una ordenació territorial eficient de les comarques castellonenques, ha explicat Puig.

Així mateix, s’ha avaluat l’estat de la renovació del mapa de concessions de transport públic, en el qual actualment huit expedients es troben en període d’anàlisi d’al·legacions. El cap del Consell ha destacat la importància d’aquest procés, ja que les concessions feia “dècades” que no es revisaven i afecten “una gran quantitat de xicotets municipis que només tenen transport per carretera”.

“La Generalitat vol tindre una posició molt més activa” en aquest àmbit, ha remarcat Puig, ja que “aquest ha de ser un servei públic i la Generalitat vol assumir la seua responsabilitat, també amb caràcter pressupostari” per a garantir una “mobilitat digna” en les comarques de l’interior, com a part de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant) desenvolupada pel Consell.

Ajuntament de València

L’alcalde de València, Joan Ribó, també té les seues demandes per al nou govern de Pedro Sánchez. En primer lloc ha destacat que cal esperar per a veure “si els pressupostos de 2018 són finalment els pressupostos de 2018”, en referència a la partida per al transport metropolità. No obstant això, ha destacat que hi ha altres aspectes “que no costen diners” que sí que es poden anar arreglant.

En aquest sentit ha explicat que l’ajuntament té en vigor un pla de reajust des de 2012 per l’incompliment del deute i el pagament a proveïdors. Aquesta situació d’incompliment ja s’ha revertit i, per això, Ribó demanarà al nou govern, com ja va fer amb l’exministre Montoro, que “allibere” l’ajuntament d’aquest pla.

També tenen peticions en matèria d’infraestructures i respecte al deute de La Marina, però l’ajuntament “serà raonable” i esperarà que el govern estiga format i assentat per a començar amb les demandes.

Comparteix

Icona de pantalla completa