Diari La Veu del País Valencià
Ábalos, un home lleial a Sánchez que ha trobat novament la seua recompensa

El nou ministre de Foment, José Luis Ábalos Meco, ha vist novament recompensada la seua lleialtat a Pedro Sánchez i el pes que ha tingut dins del PSOE en l’últim any, un període en què se li ha encomanat la tasca d’estar al capdavant de l’organització i, també, la defensa parlamentària de la moció de censura contra Mariano Rajoy, com va fer Alfonso Guerra en 1980 contra Adolfo Suárez.

Ábalos, que seguirà sent secretari d’Organització del PSOE, és diplomat en Magisteri i consultor en cooperació internacional. Nascut a Torrent (l’Horta) fa 58 anys, s’ha convertit en un dels homes clau de Sánchez, primer com a portaveu i coordinador de campanya, després com a portaveu provisional en el Congrés, a continuació com a secretari d’Organització i ara com a ministre de Foment.

Ábalos ja va representar els socialistes en la moció de censura de fa un any de Pablo Iglesias contra Rajoy, en la seua qualitat de portaveu provisional del grup, quan ja es perfilava com a home fort de Sánchez en la seua nova etapa al capdavant del PSOE.

El seu discurs d’aleshores, que va rebre l’ovació de tots els seus companys dempeus, va buscar la cohesió interna reivindicant l’orgull socialista després de la fractura del 39é Congrés i va aconseguir bastir també ponts amb Podemos, trencats en aquell moment per la gestora.

Des del punt de vista polític, Ábalos va començar a treballar-se el seu actual pes orgànic quan va defensar l’ara nou president del govern espanyol, especialment quan, en la federació socialista valenciana, Ximo Puig i l’aparell anaven amb la líder andalusa, Susana Díaz, en plenes primàries per a liderar el PSOE.

Ábalos, qui ha defensat en el Congrés la moció de censura que ha permés el canvi de govern en compte de fer-ho la portaveu parlamentària, Margarita Robles, va ser qui va organitzar en 2016 l’acte amb què Sánchez va reaparéixer en públic 29 dies després de renunciar a l’escó i amb el qual va iniciar la precampanya que finalment li va donar en les primàries una victòria que al principi pocs auguraven.

Aquest acte va ser a la plaça de la Concòrdia de la localitat valenciana de Xirivella, nom que ja va dir llavors Ábalos que a algú se li estava “ennuegant” i que va portar a encunyar l’expressió de “l’esperit de Xirivella”, com a símbol d’una nova forma d’entendre el partit.

A partir d’aquest moment, va organitzar i va acompanyar Sánchez en la seua campanya per tot l’estat, on aquest va recaptar finalment 9.552 vots (el 63% del total de la federació valenciana i més del doble que Díaz). D’aquestos, 5.628 els va aconseguir a la demarcació de València, on Ábalos ha sigut president provincial del PSPV de 2012 a 2017.

El secretari d’Organització del PSOE, a qui després de les primàries Sánchez va encarregar ser portaveu del grup parlamentari amb caràcter provisional, compta amb un ampli bagatge polític, ja que amb 17 anys ja enganxava cartells per a les primeres eleccions democràtiques. Llavors ho feia com a militant del Partit Comunista, encara que amb 22 anys va ingressar en el PSPV-PSOE i durant les tres dècades i mitja que han transcorregut ha sigut regidor a l’Ajuntament de València, diputat provincial i diputat al Congrés.

En l’àmbit orgànic ha ocupat la sotssecretaria general del PSPV-PSOE i dues vegades va intentar ser secretari general del PSPV-PSOE: l’any 2001, quan Joan Ignasi Pla el va guanyar per deu vots, i set anys després contra Jorge Alarte, encara que va acabar per retirar la seua candidatura davant la impossibilitat d’aconseguir els avals suficients.

Ábalos ha sigut professor en un col·legi públic de Quart de Poblet (l’Horta), és un gran aficionat a la lectura i en el seu discurs en la moció de censura de Podemos al president del Govern d’aleshores no va poder evitar introduir versos d’Antonio Machado i de Jaime Gil de Biedma.

Pare de cinc fills, que ja li han donat un nét, és poc aficionat a l’esport, però molt a les bachates –cantar-les i ballar-les– i als boleros. També li agrada viatjar al Perú i a Colòmbia, països que coneix de la seua etapa com a consultor de cooperació internacional.

Comparteix

Icona de pantalla completa