Diari La Veu del País Valencià
La segona edició de Les Arts Volant portarà l’òpera a sis barris de València i a tretze pobles

El camió de Les Arts Volant tornarà a rodar aquest estiu per les carreteres valencianes amb la intenció de dur a tretze pobles de la demarcació de València i a sis barris de la capital l’òpera Bastià i Bastiana, escrita per un jove Mozart.

Inspirant-se en la companyia de teatre universitari La Barraca, de Federico Garcia Lorca, que als anys 30 portava la dramatúrgia als pobles, en 2017 es va posar en marxa el projecte Les Arts Volant, fruit d’un conveni entre Les Arts, la Diputació de València i l’Ajuntament de València. L’objectiu era el de fer arribar l’òpera a qualsevol racó del País Valencia eliminant tant les barreres econòmiques –el preu– com les geogràfiques –la distància–; és a dir, “arribar a nous públics que potser d’altra manera no podrien arribar a l’òpera”, segons ha explicat la presidenta del Patronat Palau de les Arts, Susana Lloret, aquest dilluns al matí en la presentació de la segona edició de Les Arts Volant.

La ruta per a aquest estiu

L’obra, com l’any passat, es representa sobre un camió-escenari que conté tot el material necessari per a la realització de l’espectacle, és a dir, els decorats, la il·luminació i el so. El vehicle arriba al poble, s’anivella al terra, s’obri i es desplega per a conformar un escenari complet. Al davant hi ha cadires per a entre 400 i 800 espectadors. En la primera edició, vora 8.000 persones van gaudir de l’òpera als pobles i quasi 4.000 a la ciutat de València.

En lloc d’optar per una nova producció, enguany es tornarà a representar la mateixa obra que l’any passat. D’aquesta manera, als deu pobles que van rebre el camió en l’edició anterior se’n sumaran tretze, a més de sis barris de València. Segons ha avançat el diputat de Cultura, Xavier Rius, el calendari és el següent: Alcàsser (23 de juny), Ademús (29 de juny), Llutxent (30 de juny), Meliana (1 de juliol), Potries (5 de juliol), Benifairó de la Valldigna (6 de juliol), Xiva (7 de juliol), Polinyà del Xúquer (8 de juliol), Camporrobles (11 de juliol), Montesa (12 de juliol), Rafelguaraf (19 de juliol), l’Olleria (20 de juliol) i Carlet (23 de juliol).

A València, on l’any passat el camió va estar en les places de quatre barris, la ruta començarà l’últim cap de setmana de setembre i acabarà en octubre. Els sis barris d’aquesta edició són la Seu, el Cabanyal, Aiora, Velluters, els Orriols i Benicalap, tal com ha exposat la regidora de Cultura, Glòria Tello.

El secretari autonòmic de Cultura i Esport, Albert Girona, ha assegurat que l’objectiu de Les Arts Volant és “trencar prejudicis, que l’òpera arribe a qualsevol plaça i que la societat valenciana veja aquesta institució i aquest espai com un espai seu”. En els mateixos termes s’ha expressat la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó: “Les Arts Volant han fet possible acostar la cultura més potent als nostres pobles i fer-ho en la nostra llengua”. Així, el projecte conjunt de les tres administracions també permet escoltar una obra de Mozart en valencià, gràcies a l’adaptació del llibret a càrrec d’Enedina Lloris.

Facilitar la tasca al públic

Amigó ha explicat que, a més, tant en 2017 com en 2018 s’han convidat els pobles a la preestrena o als assajos generals de tres òperes per a “fer possible que a poc a poc la gent s’enamore de l’òpera”.

Per a Lloret, Les Arts Volant “és una representació que va a buscar el públic allà on està, de manera gratuïta i sobre rodes”. No obstant això, són conscients que no només cal acostar-se a la gent, sinó que també cal mantindre-la asseguda una hora “amb la curiositat, com a primer pas, i ,després, amb l’interés”. Per això, enguany es vol donar a conéixer l’òpera “abans que comence”. “Donarem context, facilitarem la tasca d’entendre l’obra, donarem informació perquè l’interés es convertisca en motivació implícita”, ha descrit Lloret. No obstant això, encara no està clar com es farà aquesta ‘divulgació’ prèvia.

Una direcció de Livermore sense Livermore

L’Ajuntament de València destina aproximadament 110.000 euros a Les Arts Volant, mentre que la Diputació en posa 250.000. Pel que fa a Les Arts, a càrrec seu estan la producció, el personal i el lloguer del camió.

Aquest projecte va estar impulsat per Davide Livermore, encarregat de la direcció d’escena i l’escenografia. “Les pròximes produccions ja dependran del nou director”, ha confirmat Girona. El secretari autonòmic també ha explicat que des de la Generalitat s’ha oferit Les Arts Volant a les altres dues diputacions, la de Castelló i la d’Alacant, “però no hi ha resposta per ara”. “Allò ideal seria poder arribar a tots els pobles; per això, la nostra voluntat és estendre aquest projecte a totes les comarques valencianes”, ha afegit i ha conclòs que “és un dels objectius que ens hem marcat al Patronat a partir d’ara”.

Comparteix

Icona de pantalla completa