Diari La Veu del País Valencià
La Diputació de València facilitarà als pobles la prevenció dels incendis amb una línia d’ajudes

La Diputació de València ha presentat aquest dimarts la convocatòria per a la concessió de subvencions a la gestió forestal sostenible, destinades a ajuntaments de la demarcació amb massa forestal. En total, són dues les línies de treball a desenvolupar, cadascuna dotada amb un milió d’euros. D’una banda hi ha la conservació, millora i aprofitament forestal. D’altra banda, la prevenció i extinció d’incendis forestals. En tots dos casos se subvencionen treballs –amb un crèdit màxim previst de 600.000 euros per a cada línia– i inversions –amb un crèdit màxim previst de 400.000 euros.

Segons aquesta convocatòria, en aquest exercici es podran subvencionar treballs com la retirada i l’eliminació d’espècies invasores; el condicionament, protecció i defensa del sòl; la reducció d’instruments tècnics d’ordenació o protecció; la recollida i eliminació de residus; el manteniment de línies de defensa contra incendis forestals, i les actuacions silvícoles de prevenció d’incendis. Pel que fa a les inversions, se subvencionarà la reforestació, la creació de punts de reserva d’aigua, la repoblació amb fauna autòctona, la construcció de vies forestals i la compra d’eines, maquinària i complements forestals per a la prevenció, entre d’altres.

Les línies d’ajudes són independents l’una de l’altra, així que un mateix municipi pot optar a les dues. No obstant això, cal que complisquen uns criteris. La línia A, la de conservació, manteniment i aprofitament forestal sostenible, està adreçada a municipis forestals amb una població inferior als 20.000 habitants i amb més de 25 hectàrees de superfície forestal de MUP (muntanyes d’utilitat pública) de titularitat municipal. Això dóna com a resultat un llistat de 78 municipis. Pel que fa a la línia B, la de prevenció d’incendis forestals, només poden optar-hi els municipis que ja tenen aprovat un pla local de prevenció d’incendis forestals (PLPIF), si bé es prioritzaran les actuacions en municipis amb menor població i amb major superfície forestal. El resultat, en aquest cas, és un llistat de 32 municipis.

Segons ha explicat el diputat de Medi Ambient, Josep Bort, “molts municipis s’han afanyat a preparar un pla –el PLPIF– que haurien de tindre des del 2003 per a poder optar a la línia B de les ajudes”. En la presentació de les subvencions, Bort ha remarcat que “cal veure la natura com a ecosistemes vius, no com a museus” i ha posat èmfasi en la sostenibilitat i en la necessitat de “gaudir del nostre benestar sense hipotecar el futur”. En aquesta línia, ha destacat que “només podem conservar el patrimoni si està ben gestionat” i que, “sempre des de la sostenibilitat”, la natura és també “una reserva econòmica per a la gent de l’interior”.

Per la seua banda, la vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha manifestat que “ens creiem el nostre territori” i ha assegurat que des de la corporació “s’ha treballat de valent durant tota la legislatura per a canviar la situació d’abandonament i la manca de gestió forestal de l’era del PP”. Així, Amigó ha enumerat algunes de les mesures i accions dutes a terme per la diputació, com ara la planificació dels treballs de prevenció, la coordinació entre les brigades, la creació de la Unitat Tècnica Forestal i la creació d’una comissió de treball de municipis forestals en què s’han recollit els suggeriments d’alcaldies i regidories de les comarques valencianes.

Comparteix

Icona de pantalla completa