Diari La Veu del País Valencià
Muixerangues i castells homenatgen les dones durant l’exitosa XIX Trobada d’Algemesí

La muixeranga serà femenina o no serà. I no només perquè el mot siga un substantiu de gènere femení, sinó perquè, ara per ara, bona part de la responsabilitat a l’hora d’alçar construccions humanes recau en dones.

La inclusió de la dona en el fet muixeranguer fa més de vint anys i la consegüent presència en llocs de responsabilitats va quedar més que demostrat aquest dissabte a la plaça Major d’Algemesí durant la XIX Trobada de Muixerangues de la localitat de la Ribera Alta (fotogaleria).

L’aplec més antic de tot el País Valencià va reunir al bell mig del poble les dues colles amfitriones, la Muixeranga d’Algemesí i la Nova Muixeranga d’Algemesí, i les invitades en aquesta edició, la Colla Castellera de Sants i la Muixeranga de la Safor.

Eren dones les qui, quasi des de la segona altura de les construccions que s’hi van poder veure aquest dissabte, van sostindre les muixerangues i castells que es van alçar, tots elles amb èxit, durant les tres rondes de l’aplec.

El colofó a la XIX Trobada es va posar aixecant totes les colles alhora diferents pinets omplint la plaça dels colors de cada formació. La cirereta, però, van ser de nou diversos pinents combinants, aquesta vegada alçats únicament per dones, un moment emotiu en què les anxenetes van desplegar diferents banderes per a homenatjar totes les dones.

Fites històriques

Tres rondes i els pinets de comiat eren les tandes oficials programades per a la XIX Trobada de Muixerangues d’Algemesí. L’aplec es va definir pel retorn a la mítica plaça de la localitat tant de la colla de la Safor com els castellers de Sants. Això no obstant, la jove muixeranga amb seu a Gandia va tancar una participació exitosa en tant que per primera vegada aconseguia alçar tres Altes de cinc al carrer.

La Muixeranga d’Alagemesí va obrir el torn amb un 5 d’Ors, és a dir, una figura molt impactant pel nombre d’elements –una Tomasina central i quatre pilars que l’envolten– que s’han d’executar alhora, això no obstant la veterana colla no va acabar de sincronitzar les figures ni va completar tots els pilars.

La Muixeranga de la Safor va tornar a la plaça d’Algemesí deu anys després del seu debut i va estrenar la seua participació amb una Alta de 5 clàssica culminada amb èxit. L’altra amfitriona, la Nova Muixeranga d’Algemesí, va començar amb una Alta de 6.

La primera ronda la va tancar la colla castellera de Sants amb un majestuós 3 de 8. Els de Barcelona estaven en plenes celebracions pels 25 anys de vida i era la segona vegada que actuaven a Algemesí després de debutar en 2001.

La segona ronda es va iniciar amb una Morera i quatre pinets executats, ara sí amb solvència, per la Muixeranga d’Algemesí. La construcció va destacar per una abundant presència de dones en les figueres.

Els de la Safor es van atrevir amb una Morera, una figura de cinc altures que van intentar sense èxit en 2017 a Alacant però que a Gandia, el mateix any, van aconseguir aixecar. Així, després de la fita històrica a Algemesí, la Muixeranga de la Safor aconseguia alçar per segona vegada al carrer la Morera.

La Nova d’Algemesí va seguir amb dos Tomasines simultànies de gran vistositat. Seguidament, els de Sants van alçar un 4 de 8 per a tancar la ronda.

L’últim torn va començar amb la Muixeranga d’Algemesí alçant dos figures de 5 clàssiques amb muixarangues debutants que mai havien alçat aquesta construcció. Amb l’avinentesa, la Muixeranga de la Safor se la va jugar amb un Alta de 5 que mai havia aconseguit alçar en la seua historia, una fita de nou històrica, ja que la colla va aconseguir-ho per primera vegada.

L’estilitzada Dolçaina va ser la figura amb què la Nova d’algemesí va tancar la seua participació, una construcció de sis altures que recrea plàsticament l’instrument tradicional, era, però, la segona vegada que aconseguien alçar-la després d’haver-ho fet per primera vegada en 2004. Finalment, els de Sants van oferir un 5 de 7 amb coronat dues vegades per l’anxeneta amb èxit.

Com és habitual, totes les colles participants van alçar diversos pinets alhora per a acomiadar-se de la plaça Major del poble considerat bressol de les muixerangues i castells.

La colla de l’Escola Municipal de Dolçaina i Tabal d’Algemesí junt amb la colla de grallers i timbalers de Sants van posar la música a un aplec amb què es va retre homenatge a la dona.

Algemesí ja pensa en la XX Trobada de Muixerangues, després de dues edicions especials, la de 2017 amb l’alçada d’un castell de 9 altures mai vist al País Valencià i en 2018 amb un merescut homenatge a les dones.

Comparteix

Icona de pantalla completa