Diari La Veu del País Valencià
L’Aquarius arriba a bon port després d’una llarga travessia per aigües del Mediterrani

Després de 8 dies sense tocar terra, l’Aquarius ha arribat a bon port; concretament, al de València. Les 630 persones migrants que viatjaven inicialment a bord d’aquest vaixell de SOS Mediterranée i, des de la nit de dimarts, també en les embarcacions italianes Dattilo i Orione, han arribat a les instal·lacions portuàries cap a les 6.30 del matí, tal com estava previst. Ho han fet, però, de manera escalonada, a fi de millorar la qualitat de l’atenció (Fotogaleria).

El Dattilo, amb 274 persones a bord, ha sigut el primer vaixell que ha atracat. L’Aquarius, la segona embarcació de la flota, ha entrat per la bocana cap a les 10.30h, acompanyada per l’Open Arms. Si bé estava previst que arribara cap a les 9h, l’entrada s’ha retardat perquè el procés de desembarcament del Dattilo anava més lentament del que s’esperava. No hi havia patologies rellevants entre els migrants, però sí més patologies lleus de les previstes. De fet, el desembarcament del Dattilo ha conclòs vora les 10.45 hores, alhora que arribava a les instal·lacions portuàries l’Aquarius. El tercer vaixell a arribar ha sigut l’Orione, el buc de l’armada italiana, que ha entrat al Port de València vora les 13h.

L’Aquarius traslladava els passatgers més ‘vulnerables’. Entre les 106 persones migrants a bord, hi havia sis dones embarassades i deu menors acompanyats, així com la majoria de les persones amb problemes lleus de salut. En el conjunt de la flota formada per l’Aquarius, el Dattilo i l’Orione viatjaven un total de 99 menors, dels quals 89 no van acompanyats (MENA); també hi havia a bord set dones embarassades. Pel que fa als problemes de salut lleus, en principi només en presentaven 85 persones, però finalment s’ha detectat un percentatge més alt del que s’esperava, tal com ha confirmat el subdirector general d’Emergències de la Generalitat, Jorge Suárez.

“Els professionals estan sent molt estrictes per a garantir la salut de les persones”, ha indicat Suárez. També ha reiterat que no s’ha detectat cap patologia amb pronòstic de gravetat entre els passatgers però sí que hi ha malalties relacionades amb l’amuntegament, les altes temperatures, excoriacions i cremades pel contacte del fuel amb l’aigua, així com malestar general. També hi ha una persona amb fractura al peu, casos d’insuficiències respiratòries i dolor toràcic. “No estan pitjor del que s’imaginava, en un sentit individual. Només ocorre que hi ha més persones afectades del que s’esperava”, ha remarcat. El subdirector d’Emergències també ha destacat les sensacions d’emoció i atordiment. “Desembarques, et rep gent amb mascaretes i amb bates, entres en una mena de gimcana…”, ha descrit.

El dispositiu per a rebre la flotilla de l’Aquarius s’ha iniciat a les 5.30h amb una reunió de tots els agents implicats, que han realitzat un últim assaig. Una vegada ha arribat el Dattilo –el vaixell ha amarrat al port a les 6.45h–, hi ha accedit el personal sanitari de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública i el personal sanitari exterior (especialitzat en procesos infecciosos). Aquestos professionals han intercanviat informació amb el personal sanitari italià que viatjava a bord del vaixell. Tot seguit, s’ha dut a terme un primer triatge de les persones migrants. Una vegada completat el triatge dels tres vaixells, el balanç ha sigut de 200 persones ateses per patologies lleus i 144 que han sigut traslladades a hospitals, segons ha informat Suárez. Es preveu que només 5 o 6 siguen ingressades, sense que hi haja “cap cas crític”.

Tres hores després, a les 11.45h, tot el personal del buc Dattilo ja havia desembarcat i un autobús amb 44 homes majors d’edat ha partit cap a la seua destinació. / DANIEL GARCÍA-SALA

El circuit de l’Esperança del Mediterrani

A les 8.45h eren ja 130 les persones que havien passat pel procés sanitari i que estaven amb la policia, en el procés de filiació. D’altra banda, 10 persones ja havien completat tot el ‘circuit’ i estaven a l’espera d’un bus que els duria al primer allotjament. Un home de 29 anys del Sudan del Sud ha sigut la primera persona que ha completat tot el circuit previst pel dispositiu d’atenció que conforma l’operació Esperança del Mediterrani.

Tres hores després, a les 11.45h, tot el personal del buc Dattilo ja havia desembarcat i un autobús amb 44 homes majors d’edat, acompanyats per 10 intérprets, ha partit cap a la seua destinació. Pel que fa a les dades sanitàries, en eixe moment s’havien atés 58 persones: 33 homes i 25 dones. El ‘circuit’ és el mateix per als passatgers de les tres embarcacions de la flotilla: els migrants desembarquen en grups de 20 persones i passen pels deu llocs habilitats en cas de necessitat d’atenció mèdica o trasllat hospitalari a la xarxa pública valenciana. Qui no necessita assistència sanitària passa a les carpes d’espera per a rebre suport psicològic per part d’efectius de Creu Roja, on està esperant previsiblement un màxim de 90 minuts fins al procés de filiació de la Policia Nacional.

Les persones que necessiten atenció hospitalària ja ixen del vaixell amb un número SIP. A la resta se’ls proporcionarà als centres d’acolliment. Després de passar pel procés de filiació a càrrec de la Policia Nacional, els nouvinguts són traslladats als centres d’acolliment en funció de les seues característiques particulars, a fi de respectar l’agrupació familiar i la unitat dels menors. A las 18.30h ja havien eixit 3 autobusos cap als centres i 2 amb 22 menors. En eixe moment s’havien filiat 68 menors, 46 d’ells no acompanyats.

El desembarcament de l’Aquarius s’ha iniciat cap a les 12.28h, una vegada fet el primer triatge. Els primers a baixar han sigut un grup de dotze homes i ho han fet saludant el personal que hi havia a la zona. Simultàniament a aquest desembarcament, entrava al port l’Orione, amb 250 persones a bord. El desembarcament de l’últim dels vaixells ha començat a les 15.10h. Al passatge hi havia 228 homes adults i 22 menors no acompanyats, tots ells xiquets. Quan passaven pocs minuts de les 17.30h, el 112 ha informat que ja havien desembarcat tots els passatgers a bord de l’Orione. Els últims a baixar pertanyen a unitats familiars que es mantindran juntes.

L’embarcació ha iniciat l’entrada en la bocana del moll 1 del port sobre les 13.00. Ha arribat amb una hora de retard des de la seua arribada inicialment prevista, però amb un interval de temps menor que el seu predecessor. El procés portava retard a causa de l’elevat nombre d’atencions sanitàries que s’han produït entre els ocupants del Dattilo, però, segons ha apuntat Suárez, s’esperava recuperar temps gràcies al millor estat del passatge de l’Aquarius. El procés està sent supervisat en tot moment per observadors d’ACNUR.

Un gran desplegament de personal

El Pla Territorial d’Emergències de la Comunitat ha desplegat 2.320 persones per a l’acolliment dels bucs Dattilo, Aquarius i Orione. El dispositiu d’acollida està format, entre d’altres, per vora 1.000 voluntaris de la Creu Roja, 400 traductors d’acompanyament i 70 traductors jurats –cada persona o grup familiar que arribe a València en la flotilla té a la seua disposició un intèrpret que l’acompanyarà durant les diverses gestions inicials jurídiques, sanitàries i d’acollida–, 356 policies nacionals, 150 membres de personal de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, 15 de sanitat exterior, 120 policies de la Generalitat i aproximadament un centenar d’agents de la Guàrdia Civil. Pel que fa als intèrprets, l’operatiu ha obligat a augmentar el nombre de traductors d’àrab, mentre que les previsions inicials de traductors de francés ha sigut menor del que s’esperava.

També hi ha 35 persones de la conselleria de Polítiques Inclusives i 5 de Transparència. D’altra banda, 70 persones de l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències actuen en coordinació i suport logístic juntament amb l’Autoritat Portuària i la Marina de València. Pel que fa al transport, hi ha 13 autobusos i un microbús per part del Centre de Gestió i Seguretat Viària, així com 5 autobusos de l’EMT.

Creu Roja repartirà al llarg del dia mil kits amb calcer, roba, productes d’higiene i barretes energètiques per a bebés de 6 a 18 mesos, així com 15 tones de productes alimentaris, entre aigua, fruita i alimentació. També disposa de 20 vehicles sanitaris i de logística.

Pel que fa a la cobertura mediàtica, un total de 598 periodistes de 138 mitjans de comunicació i 15 freelance s’han acreditat per a cobrir l’arribada de l’Aquarius, el Dattilo i l’Orione.

El Pla Territorial d’Emergències de la Comunitat ha desplegat 2.320 persones per a l’acolliment dels bucs Dattilo, Aquarius i Orione. / DANIEL GARCÍA-SALA

Quin futur els espera?

Els migrants de la flotilla de l’Aquarius tindran autoritzada una entrada extraordinària per motius humanitaris de 45 dies una vegada passen els tràmits documentals per part de la Policia Nacional, segons ha explicat als mitjans l’inspector cap de la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres de Madrid, Bernardo Alonso.

A partir d’eixe moment, estaran tutelats per diferents ONG i per part del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. Respecte a si alguna persona anirà a un CIE, Alonso ha respost que podria anar-hi “qui es trobe en determinades situacions” i que dependrà de les circumstàncies individuals, parlant-ho amb l’autoritat judicial. Aquest divendres la vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat, Mónica Oltra, es va mostrar totalment en contra d’expulsar o enviar als CIE els migrants de l’Aquarius. Oltra va manifestar en diverses ocasions que “a aquestes persones les ha cridat el Govern d’Espanya” i que, per tant, no és “una qüestió d’estrangeria” sinó “de raons humanitàries”.

Les persones rescatades en aigües del Mediterrani per les ONG Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée són de 31 nacionalitats diferents. Així, entre els migrants que han viatjat cap a València en les tres embaracions, hi ha gent de l’Afganistan, Algèria, el Camerun, el Txad, Eritrea, Etiòpia, Gàmbia, Ghana, la República de Guinea, Guinea Bissau, la Costa d’Ivori, Mali, el Marroc, el Níger, Nigèria, el Pakistan, el Senegal, Sierra Leone, el Sudan, Bangladesh, República Democràtica del Congo, Libèria, Somàlia, el Sudan del Sud, el Togo i les Comores.

L’estat espanyol, i en concret el Port de València, ha rebut els migrants de l’Aquarius després que Itàlia i Malta els negaren l’entrada. Així, el passat dilluns 11 de juny l’alcalde de València, Joan Ribó, va oferir la ciutat perquè el buc Aquarius puguera atracar al port. Poc després, el govern espanyol va acceptar l’oferiment i va donar instruccions per a l’acollida en coordinació amb la Generalitat, que va poder recuperar el pla desautoritzat en 2015 pel govern de Rajoy.

La Generalitat va rebre entre dimecres i divendres un total de 866 telefonades i 1.649 correus electrònics solidaris de ciutadans que s’han oferit per a ajudar les persones procedents de les costes italianes en una travessia que s’ha vist retardada a causa de les males condicions del mar. El president, Ximo Puig, va enaltir “l’ona de solidaritat” que ha exhibit la societat valenciana. “Hem passat de la València de la Gürtel a la Comunitat de la solidaritat”, va manifestar, i ho va definir com un acte d’humanitat, “com va passar fa 80 anys en altres països quan els republicans espanyols van haver d’exiliar-se”. També es va referir al compliment de la legalitat, per a remarcar que “qui no l’ha complit ha sigut el govern italià”.

El pla va començar a trontollar la matinada de dimarts, quan els responsables del vaixell van descartar viatjar a territori espanyol per la inseguretat que generaria un viatge d’entre tres i cinc dies fins al port de València en una embaracació amb sobrecàrrega. Finalment, el buc gestionat per Metges Sense Fronteres i SOS Mediterranée va transferir al Dattilo i a l’Orione, dos vaixells italians de rescat, part del seu passatge, fins a arribar aquest diumenge a terra ferma.

Comparteix

Icona de pantalla completa