Diari La Veu del País Valencià
Empresaris i dissenyadors reivindiquen un pla europeu per a impulsar el sector

Representants del sector del disseny valencià han defensat aquest dimarts al Parlament Europeu la importància del disseny en l’economia i han reivindicat un pla europeu que impulse el sector. Els empresaris i dissenyadors han acudit a Brussel·les junt amb el president de la Generalitat, Ximo Puig, per a visibilitzar la seua tasca i posar-la en valor davant el comissari europeu de disseny i innovació, el portuguès Carlos Moedas.

Tots ells han participat en un desdejuni col·loqui on han defensat que el disseny és un factor fonamental per a guanyar productivitat i ser competitius a nivell global. En aquest sentit, els empresaris i dissenyadors han destacat que en una societat on la percepció que té l’usuari del producte que utilitza és fonamental, cal impulsar la incorporació del disseny al teixit industrial.

Al seu parer, aquesta incorporació fomentaria la creació de llocs de treball estables i de qualitat i suposaria una millora en l’economia. El que tenen clar els representants del sector del disseny és que per a portar-ho a terme, la participació institucional és fonamental. Per això, han demanat un pla europeu que impulse el sector. En aquest sentit, el comissari europeu ha assegurat que cal canviar la visió que les institucions tenen del paper del disseny i ha explicat que, fins ara, eren els polítics els qui deien als dissenyadors què fer i considera que ara cal que siguen els propis professionals els qui innoven. “Com crearem una cosa novedosa si els polítics indiquem als dissenyadors què han de fer?” s’ha preguntat Moedas.

Per la seua banda, el president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat la importància que té el disseny al País Valencià. En aquest sentit ha posat en valor que entre 2012 i 2016 el 13% de les sol·licituds de marca han sigut presentades per valencians i que el País Valencià alberga el 26% dels estudiants de disseny de tot l’Estat.

“La rellevància del disseny és un present continu” ha assenyalat Puig, que ha definit el disseny com un impuls per a liderar la etapa de la reindustrialització. “El disseny és una peça estratègica per a diferenciar-se” ha destacat, i considera que es tracta d’un motor per a aconseguir ser més productius i competitius. Així, Puig ha oferit València com a punt per a impulsar una aliança entre ciència, innovació i disseny. En aquest sentit, el president a traslladat a Moedas la seua voluntat per celebrar unes jornades sobre disseny al País Valencià que compten amb la seua presència.

El president ha destacat la importància de la innovació i ha celebrat les inversions que es donen en aquest àmbit, però ha demanat també que s’amplien les dotacions econòmiques per al disseny i evitar així “una bretxa” entre els dos sectors.

Al respecte, el comissari europeu de disseny ha informat que es desenvoluparà un consell europeu de disseny que veurà la llum en 2021. “Cal centrar-se en el ciutadà, posar-lo al centre. És un canvi difícil però s’ha de fer”, ha insistit. Segons ha explicat Moedas, a Europa són “bons en transformar els diners en ciència, però no en producte”, i ha assenyalat que això ha de canviar.

Passar a un model productiu basat en el producte

En la reunió han participat representants d’empreses valencianes potents en matèria de disseny com Porcelanosa, Zumex, Actiu, RNB Cosmetics i LZF Lamps. Totes elles han explicat la seua història i han destacat com la potencia del disseny els va ajudar a créixer i ha impulsar el seu negoci. Tots ells han indicat que el disseny forma part de la columna vertebral de la seua empresa i amb això han aconseguit crear productes únics i especials.

Tant els empresaris com els diferents dissenyadors presents en la reunió han emfatitzat la importància de les pimes en el teixit productiu espanyol i han insistit en la necessitat d’ajudar-les des de les institucions perquè incloguen el disseny en els seus projectes.

“El disseny dignifica el producte, l’empresa i les persones”, ha destacat José Vicente Cosín, degà del col·legi de disseny de la Comunitat Valenciana. Ha considerat que el disseny és cultura i un nexe d’unió entre els països europeus i ha assenyalat que el seu foment podria ajudar a solucionar els problemes de les fronteres europees amb els països menys desenvolupats. Segons la seua tesi, el disseny podria facilitar la millora econòmica dels països més desfavorits i així es reduiria el nombre de migrants.

Per la seua banda, el professor de disseny i producte, Xavier Giner, ha destacat la transformació econòmica que ha dut a terme el País Valencià a través del disseny. Ha explicat que el territori valencià ha advocat per una transformació sostinguda en el temps, passant d’un model productiu basat en el preu a un basat en el producte.

Comparteix

Icona de pantalla completa