Diari La Veu del País Valencià
La tempesta de calamarsa de diumenge genera pèrdues de més de 80 milions d’euros als agricultors

La intensa tempesta de pedra i vent generada el diumenge de vesprada ha provocat danys d’extrema gravetat en els cultius de la comarca de la Ribera, fins al punt d’arrasar la totalitat de la collita en moltes explotacions de caqui, cítrics i altres produccions hortofructícoles. Segons una primera estimació efectuada per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), la superfície agrícola afectada pel temporal sobrepassa les 11.000 hectàrees, mentre que les pèrdues econòmiques ascendeixen a 47 milions d’euros.

La Unió de Llauradors, per la seua part, ha anunciat que reclamarà una batería de “mesures urgents” per als afectats i xifra les pèrdues prop dels 80 milions d’euros i 15.000 hectàrees de cultivo afectades. L’organització precisa que las localitats d’Algemesí i l’Alcúdia a la Ribera Alta i Albalat de la Ribera a la Baixa són les més afectadas per la pedregada.

Això no obstant, la tempesta, que respon al fenomen de ciclogènesi, es va concentrar en una àmplia franja que va abastar, d’est a oest, els termes municipals de Tous, Massalavés, Alberic, Benimuslem, L’Alcúdia, Carlet, Benimodo, Guadassuar, Alzira, Algemesí, Benicull, Albalat de la Ribera i Sueca fins a arribar al mar. El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, va remarcar que “va ser un temporal breu però molt fort que ha suposat un vertader desastre per a milers d’agricultors valencians. Els danys han afectat fins i tot la fusta dels arbres i per això es demana a la Conselleria d’Agricultura que facilite, com més prompte millor, tractaments fungicides que permeten cicatritzar les ferides en la fusta i evitar així la introducció de fongs a l’interior dels arbres. A més, els perits d’Agroseguro han d’actuar amb la màxima celeritat per a determinar la quantia de les indemnitzacions”.

El caqui és el cultiu que s’ha emportat la pitjor part quant a l’afecció en el propi fruit. El nombre d’hectàrees damnificades arriba als 3.500, moltes de les quals amb pèrdues del 100%. D’acord als càlculs d’AVA-ASAJA, només els efectes d’aquesta última tempesta desembocaran en una disminució del 15% de la pròxima collita valenciana de caqui que, sumada a la reducció del 10% que ja havien causat els capítols de gelades en els passats mesos de febrer i març, es traduiran en una caiguda d’almenys la quarta part de la producció de caqui valencià. Aquesta circumstància afectarà també de manera molt negativa l’ocupació, ja que la recol·lecció del caqui constitueix una font de treball important per a la comarca.

Respecte als cítrics, la superfície de mandarines i taronges afectades en major o menor mesura se situa entorn de les 7.000 hectàrees. Els graus d’afecció són molt variables i oscil·len entre el 20 i, en els casos més extrems, el 100% de la collita. No obstant això, en aquests moments el fruit és d’una grandària encara reduïda i caldrà esperar a la seua evolució futura per a conéixer amb exactitud l’abast dels danys, encara que en una primera visita a les parcel·les els tècnics sí que constaten la presència de ferides en la pell, gran quantitat de fulles i fruits en el sòl, colps en la fusta i fins i tot arbres arrancats del sòl a causa de la violència del vent.

En aquest sentit, La Unió ha assenyalat que el cultiu més perjudicat és el dels cítrics amb 43,8 milions d’euros en pèrdues, seguit del caqui amb 33,3 milions. En aquests dos cultius existeix també mal en la fusta dels arbres pel que el sindicat demanarà el repartiment gratuït de productes cicatritzants.

El temporal amb el qual arranca juliol ha castigat altres produccions hortofructícoles de la zona. Així, s’han vist durament afectades 350 hectàrees d’hortalisses i unes 100 hectàrees de fruiteres, sobretot meló, meló d’Alger, tomaques, alvocats i explotacions de bresquilla i nectarina que restaven per recol·lectar.

Entre les ajudes urgents que demanarà La Unió, inclou la concessió d’ajudes directes a aquelles explotacions amb danys per pedra, ajudes de minimis de la Unió Europea fins a 15.000 euros per explotació, la reducció del mòdul de l’IRPF, la condonació de l’IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d’actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.

Pel que refereix al’assegurança, La Unió demanarà una “agilitació” dels peritatges per part d’Agrosegur i una taxació i indemnització del mal real en parcel·la en funció de les exigències comercials, “independentment de la franquícia establida”.

Comparteix

Icona de pantalla completa