Diari La Veu del País Valencià
València Activa aconsegueix donar feina a 2.640 persones en tres anys

València Activa, la marca que engloba les polítiques i l’oferta ocupacional, d’emprenedoria i de formació de l’Ajuntament de València, ha trobat feina a 2.640 persones en tres anys. Sota el paraigua de València Activa hi ha diversos programes, com ara ‘Barris per l’ocupació; l’Agència Valenciana d’ocupació; el programa ‘Anem!’, per a joves, o el programa ‘Oportunitats’, per a majors de 30 anys i aturats de llarga durada. També hi ha plans específics per a col·lectius vulnerables o per a emprenedors.

La regidora de l’Ajuntament de València Sandra Gómez ha fet balanç de la situació de València Activa des de la seua creació en 2015 i consolidació en 2016. Segons ha explicat, aquest projecte naix de la fusió de les dues agències d’ocupació que tenia l’anterior ajuntament i ha lamentat que l’any 2015 hi havia 69.000 aturats i “l’ajuntament no tenia polítiques clares ni concretes per a fomentar l’ocupació”. Tal com ha apuntat Gómez, una de les principals fites de València Activa és haver passat d’oferir beques que no cotitzaven a la Seguretat Social a oferir contractes d’un any de durada, amb bones cotitzacions i amb unes condicions laborals i salarials iguals a la resta de companys.

Un dels principals projectes que s’han desenvolupat mitjançant València Activa és la creació de la xarxa de centres Barris per l’Ocupació, que busca apropar els serveis d’ocupació, formació i emprenedoria als barris. En 2016 la xarxa comptava amb cinc centres i en l’actualitat hi ha nou fixes i tres itinerants. Segons ha destacat Gómez, aquesta xarxa ha atés 4.385 persones i ha conseguit donar feina a 1.375.

A banda d’aquestos centres, València Activa compta amb programes específics per a joves i aturats de llarga durada. Aquestos programes consisteixen a oferir feina durant un any en l’Ajuntament als aturats, amb unes condicions equiparables a les del personal municipal fix. El programa d’ocupació juvenil ‘Anem!’ ha permés contractar 426 joves en 2017 que acaben el seu contracte laboral a principis d’agost. Enguany, l’Ajuntament contractarà 191 joves més que l’any passat. “És un esforç extra però paga la pena”, ha explicat Gómez. Aquest programa va adreçat tant a joves amb formació acadèmica com a aquells que no tenen estudis.

Per als majors de 30 anys i els aturats de llarga durada, València Activa disposa del programa ‘Oportunitats’, que en 2016 va permetre contractar 99 persones i que en 2017 va créixer fins a oferir 216 contractes laborals per a treballar durant sis mesos en dependències municipals. L’objectiu per a l’any 2018 és arribar fins a les 300 contractacions. “Aquestes xifres avalen l’èxit de València Activa i ens animen a seguir treballant per a generar oportunitats entre les persones que més problemes tenen per a accedir al mercat laboral”, ha celebrat Gómez.

Entre altres programes, València Activa compta amb el pla reactivem per a emprenedors, que consisteix a ajuntar joves sense negoci amb empresaris que volen tancar el seu comerç per a facilitar el trasllat. També compten amb els Punts d’Atenció a l’Emprenedor, que ofereix un servei d’assessorament a persones emprenedores i empreses. D’altra banda, hi ha el programa ‘Vit Emprende’, que serveix per a intercanviar coneixement entre emprenedors.

Agència d’ocupació

D’altra banda, la també primera tinent d’alcalde ha destacat la tasca de l’Agència d’Ocupació de València Activa, que en 2015 comptava amb 596 persones inscrites i que actualment ha crescut fins a arribar a les 12.000 persones actives inscrites. A través d’aquest servei s’han aconseguit col·locar 555 persones en empreses privades.

Sandra Gómez ha celebrat que cada vegada més empreses i més importants decideixen col·laborar amb l’agència municipal d’ocupació i recorren a ella per a trobar els perfils professionals que necessiten. En aquest sentit, Gómez ha celebrat que les 250 contractacions fetes per Primark van ser a través de València Activa. La regidora considera que el nombre d’inscrits ha augmentat “pel boca-orella; la gent sap que es contracta, que inscriure’s serveix”.

Entre altres empreses, col·laboren amb l’agència Makro, Supermercats Vidal, Hugo Boss i Lidl. De fet, pel que fa als supermercats, Gómez ha destacat que buscaven perfils de xarcuters, un perfil del que València Activa disposava perquè havia oferit un curs de formació i Vidal va cobrir les seues vacants amb dones en risc d’exclusió social a través de l’agència.

Comparteix

Icona de pantalla completa