Diari La Veu del País Valencià
La ‘valenciania’ de Foment: la nova esperança dels empresaris perquè el Corredor Mediterrani funcione en 2020

L’any 2016 un grup d’empresaris capitanejats per Vicente Boluda, com a president de l’Assocació Valenciana d’Empresaris (AVE), va decidir unir-se per a reivindicar davant el govern espanyol la necessitat de donar un impuls ferm al Corredor Mediterrani. Per a eixamplar la força de la demanda i implicar actors d’altres territoris per on discorre la infraestructura van crear la marca ‘Quiero Corredor’, que evoca la reclamació dels 22 milions d’habitants que viuen a Catalunya, el País Valencià, Múrcia i Andalusia d’unir aquestos territoris amb Europa en alta velocitat.

‘Quiero Corredor’ va organitzar aquest dimecres la ‘Primera revisió semestral 2018 de l’estat actual del Corredor Mediterrani’ a València. En l’acte, empresaris de tots els territoris articulats per la infraestructura van lloar els beneficis econòmics, de vertebració territorial i de projecció internacional que permetrà la línia ferroviària una vegada acabada i van lamentar, de nou, els retards en la seua finalització.

Per a emfatitzar les virtuts del corredor, Boluda va manifestar que no hi ha cap grup parlamentari que no parle en positiu d’aquesta obra ni cap partit polític que no la porte en el seu programa electoral. Tanmateix, el president d’AVE va recordar que any rere any els governs s’obliden d’incloure als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) una partida d’acord amb la importància d’aquesta infraestructura, no només per a l’arc mediterrani sinó per a l’economia espanyola.

Objectius, terminis i Corredor ‘Madriterrani’

Des de la darrera revisió de l’estat de les obres, celebrada en novembre a La Encina (Villena, Alt Vinalopó), el principal canvi pel que fa a la infraestructura no és material. El canvi substancial, això almenys esperen els empresaris, és el que s’ha produït en el Ministeri de Foment, que ara ocupa el valencià José Luis Ábalos.

Pel que fa a la infraestructura, en sis mesos l’única suposada millora és l’alta velocitat entre València i Castelló de la Plana; poc celebrada aquest dimecres pels empresaris –fins i tot criticada en el fòrum– en considerar que és un “no AVE”. De fet, van criticar la decisió de construir el tercer fil – el fil afegit a les vies per tal d’adaptar l’ample ibèric a l’ample estàndard– en lloc de la doble plataforma, formada per quatre vies perquè els trens més ràpids i els més lents no es molesten entre ells, i van instar que la seua “provisionalitat siga real”.

El president de la Confederació Valenciana d’Empresaris (CEV), Salvador Navarro; l’històric Federico Félix, cara visible de la fundació ProAVE, i dos tècnics ferroviaris van contestar les preguntes dels representants de les autonomies implicades sobre allò que més preocupa els seus conciutadans. Després de respondre-les i de constatar que Múrcia i Andalusia continuen advocant pel Corredor ‘Madriterrani’ –és a dir, la unió d’eixes dues autonomies amb Madrid amb Alta Velocitat en paral·lel al mediterrani–, els experts han assenyalat que, segons els terminis establits per l’anterior govern del PP, el Corredor estarà completament acabat en 2025.

Per a eixe any està previst que estiga arreglat un dels punts clau i alhora més complicats del Corredor: el coll de botella de l’estació de la Serradora a València, que està “a punt de col·lapsar-se” segons els tècnics. No obstant això, tota la resta del tram valencià, amb l’amplada internacional inclosa, està prevista per a 2020.

Encara que la finalització total del corredor està prevista per a 2025, els experts consideren que en 2023 podria estar enllestit i funcionant amb vies d’amplada internacional des d’Algecires fins a la frontera francesa. “El ministre de Foment, que es valencià i mediterrani, sap com estan les coses”, va insistir Boluda, que considera que el compromís d’Ábalos amb el corredor “és total”. Això ho sap el president dels empresaris perquè ja s’ha reunit amb el nou responsable de Foment, a Madrid, al despatx ministerial. Va ser una reunió “privada”, va dir, però la realitat és que el president de la patronal valenciana ha xafat els corredors del ministeri abans que el cap del Consell.

No es va celebrar la reunió Ábalos-Puig la setmana passada, com va anunciar el president a Brussel·les, però la trobada sí que es produirà aquest dijous.

A falta de proves que constaten el suposat compromís del govern de Pedro Sánchez amb el Corredor Mediterrani, els empresaris no tenen més remei que fer de moment un acte de fe i confiar que la ‘valenciania’ d’Ábalos jugue a favor de la infraestructura ferroviària.

La prova de foc per a Ábalos seran els Pressupostos Generals de l’Estat de 2019. En aquesta llei, el ministre de Foment valencià tindrà l’oportunitat d’allunyar-se dels seus predecessors Íñigo de la Serna o Ana Pastor i convertir les bones paraules en fets incrementant la inversió de l’Estat en els trams incomplets del corredor. De fet, els mateixos empresaris van reconéixer que “el que no està als pressupostos no existeix”.

Amb els arguments econòmics a favor dels empresaris, que el Corredor Mediterrani siga una realitat abans o després és una qüestió de voluntat política. Així ho va assegurar de nou aquest dimecres Federico Félix, que, amb el seu habitual llenguatge directe i gens políticament correcte per als fòrums empresarials, va recordar que si a dia de hui els valencians no tenen corredor és perquè “políticament mai s’ha pintat una merda”. El dubte que mantenen els empresaris és si, ara, amb un govern espanyol més valencià que mai, la història serà una altra.

Comparteix

Icona de pantalla completa