Diari La Veu del País Valencià
Alacant invertirà 1,2 milions en la rehabilitació del Castell de Sant Ferran

L’Ajuntament d’Alacant iniciarà les obres de conservació i posada en valor del Castell de Sant Ferran, amb una inversió d’1,2 milions d’euros, mitjançant una actuació que pretén recuperar la Porta dels Lleons i de la Torre Circular, així com la restauració interior de les voltes per a albergar un centre d’interpretació complet. La construcció té la catalogació de Bé d’Interés Cultural.

El projecte –gestionat per la Regidoria de Coordinació de Projectes i el departament de Memòria Històrica, Turisme i Urbanisme– compta amb un pressupost total d’1.208.604,12 euros, dels quals l’ajuntament aporta 709.220,78 euros i els fons FEDER, una subvenció de 499.451,26. La intervenció actual forma part de la primera fase d’una rehabilitació total de la fortalesa i el seu entorn de la muntanya Tossal, segons ha informat el consistori.

L’equip de govern pretén, amb aquestes obres, “promocionar” el castell i, al seu torn, “millorar el seu ús” a través d’activitats educatives, esportives, historicoculturals i d’esplai. Així mateix, es busca crear un itinerari “accessible” des del centre de la ciutat a través de la qual va ser l’entrada principal del baluard que actualment es troba deteriorada.

En aquest sentit, l’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, ha posat en valor aquesta primera injecció econòmica procedent de fons europeus, que suposarà “un impuls important per a començar a rehabilitar zones emblemàtiques de la nostra ciutat, com és el Castell de Sant Ferran”.

Amb el projecte de recuperació arquitectònica i accessibilitat al Castell de Sant Ferran es dotarà la fortalesa de rampes d’accés per a afavorir l’entrada a persones amb mobilitat reduïda i, a més, s’executaran unes obres a la terrassa superior i inferior amb l’objectiu de potenciar el valor patrimonial, aconseguir un projecte integral i potenciar així el caràcter històric i artístic del monument. Així mateix, es preveu també el desbrossament i la neteja del baluard del castell.

Les millores al castell suposen un “important impuls” per a la seua promoció cultural i turística sostenible d’aquest BIC amb la recuperació d’elements arquitectònics “tan significatius” com la Porta dels Lleons i la Torre Circular.

Des del consistori, s’ha incidit que en la seua visita del passat dilluns al ‘president’ de la Generalitat, Ximo Puig, l’alcalde va reclamar una actuació “urgent” per al Baluard de la Mina i altres trams de la muralla de l’altre Castell de Santa Bàrbara a fi de “pal·liar també la seua deterioració i consegüent risc de destrucció”.

L’actuació s’emmarca dins de l’impuls que es vol donar als castells per a rehabilitar-los i posar-los en valor com a elements turístics emblemàtics d’Alacant.

Comparteix

Icona de pantalla completa