Diari La Veu del País Valencià
Puig i Lambán pressionaran Madrid i Brussel·les perquè es prenguen seriosament el Corredor Cantàbric-Mediterrani

“Una reunió molt important”. Així han qualificat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el president aragonés i també socialista, Javier Lambán, la reunió que han tingut aquest divendres per a unir forces davant Madrid i Brussel·les amb l’objectiu de reivindicar el Corredor Cantàbric-Mediterrani que l’anterior govern espanyol va deixar fora de les peticions d’inversions prioritàries que va fer a Brussel·les.

Els dos presidents s’han reunit a Terol on han compartit les seues posicions amb els empresaris aragonesos i valencians. Entre els eixos d’actuació prioritaris dels dos governs està, per una banda, fer pressió al govern estatal perquè invertisca en l’electrificació i modernització del tram entre València i Saragossa. En aquest sentit, Puig ha lamentat que entre la tercera ciutat de l’Estat i la cinquena hi haja un trajecte en tren de cinc hores.

Lambán i Puig han considerat que els 300 milions d’euros ja pressupostats per a aquesta tasca són suficients, però demanen a Madrid que invertisca més per a demostrar a Europa que “es prenen seriosament” el Corredor Cantàbric-Mediterrani. De fet, Lambán ha destacat que ja hi havia una comissió de seguiment per a aquest corredor que es va paralitzar amb el canvi de govern. Per això, ha considerat que una mostra de que Madrid els dóna suport seria la reactivació d’aquesta comissió, en la qual els representants valencians i aragonesos demanarien, a més de l’electrificació del traçat entre Valencia i Saragossa, una doble via i el canvi de les vies a amplada internacional, entre altres millores. Tot amb l’objectiu d’adaptar-se a les exigències europees per a rebre inversions.

Així, també han decidit unir forces per a reivindicar en Europa la importància del Corredor Cantàbric-Mediterrani. De fet, Lambán viatjarà a Brussel·les la setmana que ve –tal com va fer Puig fa quinze dies–, acompanyat del director general de Transports, Josep Vicent Boira. Allí es trobaran amb la responsable europea de transports, Violeta Bulc. La intenció és “fer veure a la comissària europea que aquest corredor no és només beneficiós per a l’estat espanyol”.

Per a reforçar aquesta idea, tant Lambán com Puig han destacat que l’eix Cantàbric-Mediterrani és un eina ferroviària estratègica que concentra més del 70% del PIB de l’estat espanyol. També han destacat que el sector comprés entre València i Saragossa supera en PIB i en població tots els sectors nous que sí que estan pintats en el mapa de prioritats ferroviàries que l’Estat va traslladar a la Unió Europea.

D’altra banda, Puig ha insistit que el Port de València supera en tres vegades el trànsit portuari de la resta de ports que sí que es connecten en la proposta espanyola. Pel que fa als contenidors, el volum a les drassanes valencianes és 40 vegades superior als dels ports del nord. En aquest sentit, Puig ha destacat que només amb les darreres inversions de l’Autoritat Portuària de València s’ha passat d’exportar 3.000 cotxes en un trimestre a exportar-ne 8.000.

Així els dos líders polítics han explicat que el seu principal objectiu és convèncer Europa que aquest ramal ha de ser prioritari i, durant el període d’esmenes que acaba el 13 de setembre, “presentar una proposta que no puguen rebutjar”. Per a aconseguir-ho, però, han assenyalat que necessiten la implicació del ministre de Foment, José Luís Ábalos. “Per sort, és valencià”, ha celebrat Lambán, de la mateixa manera que van fer els empresaris valencians el passat dimecres en la revisió de l’Estat del Corredor Mediterrani a València.

La decisió definitiva sobre si aquest ramal s’inclourà o no en les prioritats de finançament europeu es coneixerà a finals d’octubre o principis de novembre. Els dos presidents s’han mostrat optimistes i consideren que “amb els arguments que hi ha sobre la taula i treballant junts” podran aconseguir el seu objectiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa