Diari La Veu del País Valencià
Obres Públiques desmenteix els empresaris i nega que l’alliberament de l’AP-7 perjudique el turisme

L’alliberament de l’autopista AP-7 va ser una de les primeres grans notícies que el ministre de Foment, José Luís Ábalos, va anunciar quan el PSOE va arribar al govern de l’Estat, ara fa un mes. Encara que la decisió ha sigut popular i, en general, socialment acceptada, alguns empresaris i patronals, especialment de les comarques del sud del País Valencià, rebutgen la mesura i consideren que la gratuïtat d’eixa serà perjudicial, especialment per al turisme. També creuen que el cost de manteniment de l’autopista serà inassumible i temen un fort deteriorament de la calçada a causa de l’augment de la circulació.

La Generalitat, però, considera que es tracta d’una bona notícia que ajudarà a redistribuir el trànsit al País Valencià “d’una manera més racional” i, encara que reconeixen que el volum de vehicles en l’autopista augmentarà, neguen rotundament que la carretera es col·lapse. De fet, dilluns, el director general d’Obres Públiques, Carlos Domingo, va voler enviar un missatge de tranquil·litat als empresaris i va assegurar que l’AP-7 “lliure i gratuïta” serà beneficiosa per a tots.

Segons va explicar la conselleria, l’afluència de vehicles es pot classificar en una escala de colors, on el verd representa una carretera on es circula amb la màxima fluïdesa i el roig representa una via molt congestionada on no es pot circular amb normalitat. Entre mig es troben els colors blau i groc, que suposen una carretera amb uns nivells de trànsit acceptable i, després, el taronja, que ja denota que el trànsit en una carretera no és fluid i que la velocitat ve marcada pel volum de vehicles.

Si els empresaris, especialment els de Benidorm, rebutgen l’alliberament “és perquè volen una autopista de color verd”, assenyala la conselleria. Domingo ha explicat que en l’actualitat, les alternatives gratuïtes a l’AP-7, és a dir, l’autovia o les carreteres nacionals, estan en el nivell roig, és a dir, estan molt congestionades. Obres Públiques apunta que, amb l’alliberament, les carreteres del País Valencià estarien en els nivells blau i groc, perquè el trànsit es repartiria “de manera més racional”.

Aprofitar els recursos

Per a Domingo, tindre una autopista de color verd (sense quasi trànsit) és “desaprofitar els recursos”. La tesi d’Obres Públiques és que l’AP-7 és una “molt bona autopista” i no es pot condemnar la ciutadania a viatjar per carreteres nacionals amb una qualitat molt menor i més perilloses només perquè l’altra és de pagament. A més, la consellera d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, Maria José Salvador, ha remarcat que l’autopista no es paga només amb el peatge sinó que “indirectament la paga tothom amb els impostos”.

D’altra banda, tant la consellera com el director general han assegurat que disposar de l’AP-7 ha comportat molts beneficis al País Valencià però lamenten que els anys de concessió han impedit fer actuacions en matèria de seguretat vial per a no incrementar els costos. Segons la conselleria, una de les zones més necessitades de millores és la d’Oliva, on passa molt de trànsit per dins de la ciutat.

Així, després d’haver realitzat un estudi de mobilitat viària i d’haver consensuat les actuacions amb els municipis, el Consell proposarà al Ministeri de Foment diferents actuacions per a augmentar les connexions entre diverses localitats i, alhora, preveu millorar alguns trams de les carreteres nacionals.

Les actuacions estan previstes a Vinaròs, Benicarló, Vila-real, Alzira, Gandia, Oliva, Gata de Gorgos-Pedreguer i Altea. Obres Públiques assegura que les noves entrades no congestionaran la via i ajudaran que el trànsit estiga repartit “d’una manera més racional”. Les millores plantejades inclouen un nou enllaç de l’AP-7 amb la N-232 a Vinaròs, un altre a Benicàssim i un enllaç a Vila-real, on també es millorarà la N-340. A la Ribera està prevista la creació d’un nou enllaç amb Alzira. En la planificació de la Conselleria s’inclou també un nou accés pel sud d’Oliva i un altre enllaç en la CV-60 per Gandia, que solucionaria la congestió d’Oliva i reduiria el trànsit per dins de la ciutat. Entre Gata i Pedreguer també es millorarà la nacional. Finalment, a Altea es construiria un nou accés que connectaria amb la CV-760 de la Nucia a Polop.

La consellera Maria José Salvador i el Director General d’Obres Públiques, Carlos Domingo. / DIARI LA VEU

Quan es va saber que l’AP-7 seria gratuïta a partir del 31 de desembre de 2019, els empresaris, sobretot de les comarques del sud, van augurar que l’alliberament de l’autopista seria un desastre. La patronal hotelera Hosbec considera que la gratuïtat de la via “seria un mal invent per a la comoditat i l’accés dels turistes”. Front a això, la patronal dirigida per Antoni Mayor proposa un peatge simbòlic i anual per als residents en les comarques limítrofes amb l’autopista. Una altra queixa del col·lectiu empresarial és que el trànsit de camions per l’autopista s’incrementarà.

Des del departament de Maria José Salvador neguen aquestes dues afirmacions i asseguren que si bé és cert que l’afluència de vehicles a l’autopista s’incrementarà, l’AP-7 estarà lluny del col·lapse. “Ni a Alemanya, el país de les autopistes, en tenen cap de color verd”, explica Domingo, en referència a la graduació per colors del volum de trànsit. Pel que fa als camions, aquestos representen entre el 5% i el 6% i “la gran majoria circulen per l’interior”, assegura el director general, que sosté que aquesta situació no canviarà amb l’alliberament de l’autovia.

Una inversió assumible

L’Institut d’Estudis Econòmics d’Alacant (Ineca) sosté que la gratuïtat de l’AP-7 seria negativa principalment perquè el govern espanyol hauria assumir els costos de manteniment i conservació de la via. En aquest sentit, Domingo ha recordat que l’Estat ja es fa càrrec del cost del 100% de les autopistes extremenyes, per exemple.

La conselleria ha xifrat la despesa de manteniment en uns 40 milions d’euros anuals, mentre que els empresaris augmenten la xifra fins a un 75 milions. Si bé és cert que és una quantitat econòmica important, el director general d’Obres Públiques recorda que el País Valencià pateix un dèficit de 300 milions d’euros en inversions en infraestructures. Per tant, si el repartiment de recursos de l’Estat és just, no suposarà cap problema assumir la despesa, com ja es fa en altres territoris, i encara sobrarien diners.

Tant Domingo com la consellera Salvador han assenyalat la predisposició i la sensibilitat del ministre Ábalos a l’hora d’afrontar els problemes i l’agenda valenciana d’infraestructures. Així, han assegurat que, almenys, “ara hi ha comunicació” i no com abans, quan s’assabentaven “del que es feia al País Valencià a través del BOE”.

Comparteix

Icona de pantalla completa