Sánchez promet a Torra alçar el veto a les lleis socials però manté el bloqueig a l'autodeterminació

Torra qualifica la reunió de "cordial" i celebra que Sánchez "reconega que el conflicte és polític"
9 juliol 2018 01:00h
Pedro Sánchez ha rebut Quim Torra al Palau de la Moncloa.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, han reactivat aquest dilluns les comissions bilaterals entre els dos executius en el marc de "normalització" de les relacions entre els seus respectius governs –en paraules de la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo– però han mantingut posicions respecte al dret a l’autodeterminació, que segons l'executiu espanyol "no existeix", i la situació dels presos independentistes, que la Moncloa atribueix només a l'àmbit de la justícia.

Tots dos s’han emplaçat a una pròxima reunió que es produirà a Barcelona i Sánchez s'ha compromés, a més, a alçar els recursos al Tribunal Constitucional contra lleis "socials" aprovades al Parlament de Catalunya i recorregudes pel govern espanyol anterior. En concret, les de pobresa energètica, canvi climàtic i universalització de la sanitat pública. El president espanyol també s'ha compromés a impulsar el Corredor Mediterrani.

Torra insisteix en l'autodeterminació

El president de la Generalitat catalana ha eixit moderadament satisfet de la reunió amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Així ho ha comentat en la compareixença posterior a la trobada, on ha volgut remarcar que ha vist un canvi substancial respecte a l’executiu de Mariano Rajoy perquè han pogut “seure i parlar”.

En aquest sentit, ha “posat molt en valor” que tant ell com Sánchez hagen “pogut parlar de tot” i coincideixen que "cal una solució política perquè es reconeix que existeix un problema polític". Amb tot, Torra ha reconegut que no han tingut cap acord ni apropament en la possibilitat de celebrar un referèndum ni en el dret dels catalans a l'autodeterminació i, a més, ha avisat Sánchez que, per a ell i el seu govern, "qualsevol solució política passa per l'autodeterminació".

Torra ha advertit que, tot i que considera que una segona reunió entre tots dos es produirà "en breu" i albira "canvis en l’actitud" de l’Estat, si no hi ha acostament de posicions, el govern “no renuncia a cap fórmula” per a arribar a la independència.

next