Diari La Veu del País Valencià
La vaga d’ambulàncies se suspén de manera cautelar després d’arribar a un preacord amb la patronal

La vaga d’ambulàncies que va començar el dimarts 3 de juliol ha quedat suspesa de forma cautelar després que el comité de vaga haja arribat a un preacord amb la patronal que preveu, entre altres aspectes, una pujada salarial del 27% en sis anys.

Així ho han confirmat a EFE fonts del comité de vaga, que han indicat que durant una reunió amb representants de la patronal que va concloure a última hora d’aquest dimecres van arribar un preacord que ara traslladaran als treballadors en diferents assemblees “perquè el coneguen de primera mà”.

Un dels punts del preacord és que es reconeix la categoria de TES (Tècnic d’Emergències Sanitàries) i que hi ha una pujada global dels salaris de vora un 27% en sis anys.

Segons les fonts, es farà una primera pujada de vora el 9% per a igualar els salaris base; posteriorment, hi haurà pujades de l’1,5 i del 2,25%, i en els dos últims anys, del 5,5 i el 6,5%.

A més, es recupera l’antiguitat, que significa un 1% més addicional per cada any, i també es preveu una millora en el valor de les hores de presència, que seran voluntàries, equitatives i gradualment reduïdes.

Les fonts han indicat que, de moment, la suspensió és cautelar i que, després de donar a conéixer el preacord als treballadors en les diferents assemblees i si aquestos estan d’acord amb els pactes, dilluns que ve es comunicarà oficialment la suspensió total de la vaga.

Durant aquesta vaga, a què estaven cridats prop de 1.700 treballadors del transport sanitari, es van produir esperes de fins a cinc hores en algunes altes hospitalàries, encara que es van seguir atenent les urgències i emergències.

Vistiplau d’UGT, dubtes de CCOO

El preacord té el vistiplau d’UGT –sindicat que té majoria en la taula negociadora– però compta amb “seriosos dubtes” per part de CCOO. Així, el coordinador de Transports Sanitaris de la Federació d’empleats i empleades de Serveis Públics d’UGT-PV, Javier Molina, ha indicat que aquest principi d’acord està “a costa de l’exposició als treballadors”, però ha defensat que, malgrat que no estan “molt, molt contents”, es tracta d'”un resultat molt positiu”. “No és tot el que voldríem però sempre cal cedir en alguna cosa”, ha afegit. En qualsevol cas, per al dirigent d’UGT-PV suposa un “avanç en l’àmbit social i econòmic”.

En canvi, el responsable de negociació col·lectiva de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO-PV, Francis Gimeno, en declaracions a Europa Press, ha explicat que es tracta d’un acord no subscrit de moment pel seu sindicat i l’ha titllat de “garrepa”.

Des de CCOO-PV plantegen “seriosos dubtes” sobre l’acord perquè “les condicions de treball no són les mateixes per a tots els treballadors” i, per tant, “la repercussió de l’acord no és la mateixa per a tots”, ha assenyalat Gimeno. A més, consideren que l’increment salarial és “inferior a l’acordat en l’àmbit estatal amb les patronals”.

Gimeno també ha indicat que es posposa la reducció de les hores de presència dels empleats d’ambulàncies fins al final de la contracta actual, a partir de l’any 2022, i ha especificat que el primer any de l’acord el salari base s’incrementa entre 60 i 82 euros i els altres tres exercicis puja un 1,5% el primer, un 1,5% el segon i un 2,5% el tercer, per la qual cosa considera que “s’incrementa molt el primer any per a vendre el conveni”, segons la versió d’aquesta organització sindical.

Per tot això, creu que el preacord assolit és “insuficient” però ha reiterat que CCOO estudiarà ara detalladament la proposta i votarà la posició que prendrà en la comissió negociadora.

Comparteix

Icona de pantalla completa