Diari La Veu del País Valencià
CEAR alerta de l’increment de notícies falses sobre migrants després de l’arribada de l’Aquarius

La Comissió d’Ajuda al Refugiat (CEAR) al País Valencià ha detectat un increment de les notícies falses sobre persones migrants i refugiades després de l’arribada de la flotilla de l’Aquarius en juny.

Segons expliquen en una nota de premsa, “es tracta d’una sèrie d’informacions fabricades expressament per a fomentar els prejudicis i el rebuig a aquestes persones, que formen part d’una estratègia global de criminalització i deshumanització que duu a terme l’extrema dreta en diversos països”.

CEAR-PV assegura que diverses web amb aspecte de mitjans de comunicació fa temps que fabriquen notícies falses o amb informacions esbiaixades presentades mitjançant titulars sensacionalistes amb l’únic objectiu de promoure els prejudicis racistes i xenòfobs i promocionar el relat de l’extrema dreta, que tracta d’enfrontar les persones autòctones amb les migrants i refugiades.

Després dels casos més mediàtics com el de l’Aquarius a València i l’Open Arms a Barcelona, expliquen que “s’ha deslligat una campanya de difusió d’informacions en les quals no solament es criminalitzen i es deshumanitzen les persones rescatades, sinó que assenyalen i ataquen les organitzacions i les institucions que defensen l’acolliment”. Aquestes informacions són difoses de forma massiva a través de les xarxes socials, sense que els responsables les rectifiquen.

En la nota, CEAR-PV també manifesta la seua preocupació “davant d’algunes notícies aparegudes en mitjans de comunicació convencionals que elaboren informacions respecte a les persones refugiades i migrants amb tons sensacionalistes o atenent fins i tot a detalls sense cap tipus d’interés informatiu”.

L’organització considera que aquestes informacions no contribueixen a desactivar les falses notícies, sinó que reforcen estereotips i assenten un relat problemàtic del fenomen migratori i de l’acolliment.

No obstant això, CEAR-PV també destaca la feina dels periodistes, “que estan desenvolupant un tractament responsable de la comunicació i que, a més, han dedicat diversos reportatges a desmentir totes les mentides, tòpics i notícies falses aparegudes fins ara”. De fet, l’organització i la Unió de Periodistes han creat un observatori sobre el tractament informatiu de les migracions i les polítiques d’asil en els mitjans de comunicació. Aquest observatori es presentarà a finals de 2018.

Comparteix

Icona de pantalla completa