Diari La Veu del País Valencià
El Consell demana a l’Estat 12.673 milions d’euros per a millorar la mobilitat i el transport fins a 2030

La Generalitat Valenciana ha presentat aquest dimarts les actuacions concretes previstes en el programa ‘Uneix’. Es tracta “d’un gran pacte” per a la millora de la mobilitat, infraestructures i transport al País Valencià que pretén acabar amb les estratègies a curt termini pel que fa a la mobilitat i al transport. El pla preveu una inversió de 18.800 euros fins a 2030 repartida entre la Generalitat i el Ministeri de Foment.

Les previsions de la Generalitat assumeixen que l’Estat es farà càrrec d’aportar 12.673 milions d’euros i de la resta se’n farà càrrec el Consell. Així ho han explicat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la consellera d’Infraestructures, María José Salvador, que han explicat els objectius generals i els detalls de les actuacions previstes en aquest pla per àrees: carreteres, transport públic, logística, itineraris ciclistes, ferrocarrils, ports i aeroports.

Puig ha ressaltat la necessitat que el País Valencià tinga “una estratègia clara de futur” en infraestructures amb “racionalitat, eficiència i sostenibilitat”, al mateix temps que ha incidit que es tracta d’un pla “realista però ambiciós”. El president ha destacat que “les infraestructures no entenen de legislatures” i ha insistit que cal invertir més en infraestructures i de manera més eficaç.

També Salvador ha incidit en aquest aspecte en assegurar que ‘Uneix’ “no és un brindis al sol”, sinó que s’ha fet “amb els peus en la terra” i posa en el centre de tota l’estratègia les persones perquè l’objectiu últim de les actuacions és afavorir la seua mobilitat i, per tant, la seua qualitat de vida.

Actuacions del programa

Els objectius principals d”Uneix’ són impulsar una mobilitat sostenible, facilitar l’accessibilitat als nuclis urbans amb transport públic i guanyar competitivitat empresarial. Entre les actuacions més destacades està la creació d’agències metropolitanes de transport a Castellò i Alacant, com la que ja hi ha a València.

Pel que fa a la mobilitat sostenible, ‘Uneix’ preveu fer una revisió del mapa concessional del transport públic d’autobús, que inclou millorar la qualitat, la cobertura, la seguretat, l’accessibilitat i crear un sistema de transport públic funcional en àrees metropolitanes; incloure el transport a la demanda i la seua integració amb el transport escolar; desenvolupar el pla de rodalies 2018-2025 i acabar les infraestructures en obres, i desenvolupar la llei del taxi, així com el desenvolupament d’ens territorials de coordinació del transport públic.

El president ha destacat l’actuació en rodalies i mitja distància, amb 1.650 milions d’euros d’inversió que inclouen el tren de la costa fins a Dénia, no inclòs fins ara en el pla de rodalies. Quant al Corredor Mediterrani, proposa la connexió del corredor amb la línea d’Alta Velocitat Madrid-Barcelona entre Vandellós i l’estació Camp de Tarragona; la remodelació de la Xarxa Arterial Ferroviària de València i l’actuació d’integració ferroviària Parc Central (canal d’accés, estació central i túnel passant), així com la millora integral en el Corredor Cantàbric-Mediterrani, entre altres mesures.

Salvador ha destacat que un dels objectius d’aquestes entitats, en les àrees metropolitanes de les quals es concentren la majoria dels desplaçaments al País Valencià junt amb altres grans àrees com el Baix Segura, el Vinalopó, la Safor i la Ribera, és integrar i coordinar els diferents sistemes de transport. També es pretén augmentar les freqüències d’autobusos, trens, metros i tramvies; aconseguir una integració tarifària, així com millorar l’homogeneïtat i accessibilitat de les parades, ha explicat la consellera.

“Necessitem una mirada singular i específica per a atendre les necessitats de mobilitat dels municipis d’interior”, ha apuntat, d’altra banda, la responsable d’Obres Públiques, que ha destacat que el seu departament ja ha començat a desenvolupar el nou mapa concessional del servei d’autobús, “constituït en 41 concessions de prestació de servei per a vertebrar tot el territori, garantir la mobilitat i la connectivitat” unint tots els municipis de l’interior “amb els principals nuclis urbans del seu entorn, hospitals, centres educatius i estacions”, ha conclòs Salvador.

En matèria de carreteres, el pla del Consell passa per desenvolupar un programa integral de conservació, així com actuacions de vertebració del territori per valor de 2.360 milions d’euros, la millora de la connectivitat amb l’AP-7 en vistes al seu alliberament en 2019 i una ampliació de la xarxa ciclista interurbana amb l’objectiu d’aconseguir els 1.850 quilòmetres de vies cicloturístiques, per a això es destinaran 259 milions d’euros.

Puig també ha destacat el treball en matèria de seguretat viària en la xarxa de carreteres, ja que es destinaran 98 milions d’euros per a dotze actuacions d’eliminació de travessies que reduïsquen els problemes generats en carreteres d’alguns nuclis urbans. Majoritàriament es tracta de millores en la xarxa de carreteres de l’Estat però també s’inclouen actuacions en la xarxa autonòmica, com per exemple la millora de la capacitat de trams de la CV-32, la CV-60 o la CV-95, ha indicat el cap del Consell.

Finalment, Puig ha anunciat que ‘Uneix’ pretén impulsar “l’eficiència en la gestió dels recursos portuaris” amb l’ampliació de termes de concessions a 30 o 50 anys dels ports valencians mitjançant la modificació de la llei de ports, “amb l’equiparació així dels principis que regeixen els ports de l’Estat”, ha apuntat el responsable del govern autonòmic.

Comparteix

Icona de pantalla completa