Diari La Veu del País Valencià
El delegat del govern espanyol promet a Ribó traslladar les necessitats de València als diferents ministeris

El delegat del govern espanyol al País Valencià, Juan Carlos Fulgencio, i l’alcalde de València, Joan Ribó, han mantingut aquest dimarts una trobada en la qual el representant de l’executiu estatal s’ha compromés a “traslladar nota als principals ministeris de les qüestions plantejades” pel primer edil, que ha reivindicat la revisió del pla per a la V-21, el Parc Central, la necessitat de rebre les ajudes de 38 milions d’euros per a l’Empresa Municipal de Transport (EMT) o la condonació del deute de 460 milions de la Marina.

Ribó ha transmés al delegat la seua “profunda satisfacció per la visita”, en la qual s’ha “passat revista a moltíssimes coses, ministeri a ministeri”. Fulgencio, per la seua part, ha ressaltat que s’han abordat “a pit descobert les qüestions de fons”.

En relació al Ministeri de Foment, l’alcalde ha abordat el Parc Central, “una aspiració quasi ja centenària de la ciutat” amb la qual hi havia “un xicotet preacord”. “El delegat del govern de l’Estat ha manifestat la voluntat de que hi haja un compromís de parlar seriosament a setembre amb el Ministeri i un compromís de que en els pressupostos de l’any que ve es plasme d’alguna manera”, ha valorat. Al mateix temps ha defensat que València “no pot ser l’embut del Corredor Mediterrani”.

Fulgencio ha ressaltat que el Parc Central té el seu desenvolupament previst. “Hem estat treballant des del primer minut en que els terminis, sobretot d’actuació de la tercera i quarta fase, es porten a bon ritme”.

Projecte de la V-21

Ribó també ha reclamat el soterrament de les vies a Natzaret i el projecte de la V-21, per al qual ha demanat l’intent de modificar “l’acord actual tal com s’havia plantejat, de manera que d’una banda es millore la mobilitat però d’altra banda l’impacte que tinga sobre l’horta siga el mínim possible, respectant els interessos dels municipis, sobretot d’Alboraia i de València”. “No ocultaré que la situació de desenvolupament de V-21 és la que és, està licitat el que està licitat, la setmana que ve s’han de formalitzar les actes d’ocupació, és un tema que està en estudi”, ha assenyalat.

Així mateix, Ribó ha posat el focus en el deute de 460 milions d’euros de la Marina que, d’acord amb les paraules de l’alcalde, “suposa una amenaça per al seu futur”.

Seguretat en el 9 d’octubre

Un altre dels assumptes abordats durant la trobada ha sigut el de “millorar la seguretat de cara a les manifestacions del 9 d’Octubre”, ha explicat Ribó. Encara que “no es preveu cap moviment especial”, ha apuntat la voluntat que “siga una festa per a tots els valencians, una convocatòria en la qual puguen acudir totes les persones de manera cívica amb els seus fills a celebrar el que ens uneix”.

Preguntat per si es reforçarà el nombre d’agents presents en els actes, ha indicat que s’estudiarà a setembre. “És una qüestió de reforç i de canviar el que ha de ser una festa”, ha dit.

Convivència en els barris

D’altra banda, tant l’alcalde com el delegat han coincidit en la importància de treballar de manera conjunta en l’atenció i l’assistència a les persones refugiades i les que demanen asil, així com sobre la col·laboració de la Policia en les accions de control de drogues i de seguretat en determinats barris, especialment en Orriols, El Cabanyal i La Malva-rosa, els més significatius. En aquest sentit, Fulgencio ha lamentat que la Policia Local “arrastre un problema de falta d’efectius”. Per això, “s’estudiaran fórmules per a agilitzar els processos d’incorporació de nous agents amb una normativa menys rígida”.

El delegat també ha avançat que es crearà en el barri d’Orriols una “taula de seguiment ciutadà, on s’abordarà els problemes que puguen haver de convivència en eixa zona per a després, des del punt de vista policial, treballar conjuntament en una altra mesa sectorial”.

Fulgencio ha defensat l’anàlisi global de la figura de l’alcalde d’oci plantejada per la Federació d’Empresaris d’Hostaleria de València”, una “opció que funciona en altres ciutats europees i que podria servir, amb el disseny adequat a la ciutat, per a abordar temes de convivència entre el sector d’oci nocturn i els veïns”, ha valorat abans de matisar que aquest assumpte “correspon a l’Ajuntament” però “comptarà amb tota la col·laboració de la Delegació”.

Subvenció a museus

D’altra banda, quant a la cultura, l’alcalde ha recordat, de cara a l’elaboració dels Pressupostos de 2019, “que a València tenim una sèrie de museus com el del Belles Arts o l’IVAM, que també tenen dret a tindre unes subvencions com tenen Sevilla, Zaragoza, Madrid o com té Barcelona”. En la mateixa línia, ha subratllat també el “pes de València en funció de la seua població també en el suport a l’activitat musical i operística del Palau de les Arts”.

Comparteix

Icona de pantalla completa