Diari La Veu del País Valencià
El Certamen de València es prepara per a coronar les millors bandes de música

Aquest dijous comença la 132 edició del Certamen Internacional de Bandes de Música Ciutat de València, que se celebrarà a la Sala Iturbi del Palau de la Música fins al 22 de juliol.

Està prevista l’actuació de 17 agrupacions en concurs i cinc convidades. El certamen començarà a partir de les 17 hores amb la Secció Tercera, en la qual concursaran sis bandes, de les quals una és de Colòmbia, tres del País Valencià, una de Granada i una altra d’Ourense.

La regidora de Cultura i presidenta del Comité Organitzador, Glòria Tello, ha afirmat que es tracta d’un certamen únic en molts aspectes “amb més de 2.000 músics participants en els diferents escenaris on es desenvoluparà i també és l’únic d’aquesta magnitud, que té caràcter anual, en el qual més bandes en nombre de músics participen”. A més, “és el que posseeix més quantitat de diners per premis i per participació i l’únic que té un cicle de precertamen pels barris”.

El precertamen, que s’ha desenvolupat durant els dies 16, 17 i 18 a barris i llocs emblemàtics de la ciutat, ha comptat amb l’actuació de 6 bandes més. Les agrupacions de la Secció Tercera obriran aquest dijous la programació. L’obra obligada que han d’interpretar és Sagittarius, de Guillermo Ruano, una composició inspirada en el rei dels centaures, de caràcter heroic i amb melodies, harmonies i ritmes en forma de marxa, simulant el trot del centaure. També actuarà l’Ensemble de dolçaina i percussió de la Ciutat de València com a agrupació convidada mentre el jurat delibera.

Enguany el jurat està format per Mercedes Zavala, compositora; Carlos Pellicer, compositor; Eva Lopszyc (Argentina), compositora i directora; Françoise Boulanger (França), director, i Thomas Doss, (Àustria), compositor.

De les 28 bandes que participen en el certamen i precertamen, 27 són europees (18 valencianes, sis de la resta de l’Estat i tres europees) i una d’Amèrica. Respecte a les 17 agrupacions que concursaran en les seccions Tercera, Segona, Primera i d’Honor, huit són del País Valencià; sis de Granada, Ourense, Madrid, Múrcia, Pontevedra i Huelva, i tres estrangeres, de Colòmbia, Suïssa i Portugal.

Programació

En la Secció Tercera (19 juliol) participaran Amigos de la Música de Dúrcal (Granada), Unió Musical “La Primitiva” de Castell de Castells, Banda Municipal Soacha – Cundinamarca (Colòmbia), Societat Musical Santa Cecília de Xera, A Lira de Ribadavia (Ourense) i Societat Recreativa Musical d’Altea la Vella. Com a agrupació convidada actuarà l’Ensemble de dolçaina i percussió de la Ciutat de València.

En la Secció Segona (20 juliol) competiran l’Agrupació Musical Los Montesinos, la Societat Musical “La Armónica” de Cox, la Unió Musical Pozuelo de Alarcón (Madrid), la Unión Musical de Torre Pacheco (Múrcia), la Societat Artística Musical de Benifaió i la Symphonisches Blasorchester Kreuzlingen (Suïssa). Com a agrupació convidada actuarà la Nineties Trombone Ensemble.

En la Secció Primera (21 juliol) participaran la Banda de Música Municipal de Silleda (Pontevedra), la Banda Municipal de Música de Punta Umbría (Huelva) i l’Armab – Associaçao Recreativa e Musical Amigos da Branca (Portugal). Com a agrupació convidada actuarà la Bezirksjugenorchester Kirchdorf d’Àustria.

En la Secció d’Honor (22 juliol) competiran la Societat Musical Instructiva Santa Cecília de Cullera i la Unió Musical de Torrent. Les agrupacions convidades són la Jove Banda de la FSMCV i la Banda Municipal de València, que serà dirigida per Rafael Sanz-Espert, el seu nou titular.

Les obres obligades seran Sagittarius, de Guillermo Ruano; Un deber de amor, de Vicente Ortíz Gimeno; Joglaresca, de Francisco Bort Ramón, i la Sinfonietta #1, de Bart Picqueur, que serà estrena absoluta.

Comparteix

Icona de pantalla completa