Diari La Veu del País Valencià
El Consell justifica l’abstenció en la votació de l’objectiu del dèficit 2019 per considerar-lo insuficient

La vicepresidenta de la Generalitat Valenciana, Mónica Oltra, ha subratllat aquest divendres que l’abstenció del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) d’aquest dijous és “la postura unànime del Consell” perquè encara que ha admés que rebaixar dues dècimes l’objectiu de dèficit és “un avanç” però “insuficient”.

“Entenem que és un avanç però no suficient per a aquest territori perquè els objectius de dèficit de manera lineal quan hi ha situacions desiguals ací castiguen a qui ja està castigat amb l’infrafinançament i no ens poden castigar dues vegades”, ha explicat.

Així ho ha indicat Oltra als mitjans de comunicació, en ser preguntada per si va haver discrepàncies en el si de l’executiu autonòmic a l’hora de decidir abstenir-se en el CPFF, en el qual es va aprovar la proposta del govern espanyol de rebaixar dues desenes l’objectiu de dèficit de les comunitats autònomes de cara al pròxim any, de manera que passarà del 0,1% del PIB previst al 0,3%, la qual cosa es traduirà en un increment dels recursos autonòmics de vora 2.400 milions d’euros.

Per a Oltra és incomprensible la postura que van adoptar les autonomies governades pel PP “que fa uns mesos van votar a favor d’un objectiu de dèficit del 0,1% i ara estan en contra d’un 0,3%”. “És una irresponsabilitat política molt gran perquè la incoherència i incongruència és la primera pedra d’altres processos indesitjables en política”, ha puntualitzat.

Reforma del sistema de finançament

Respecte a la proposta de la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, de crear un grup polític de treball per a la reforma de finançament autonòmic, que es reunirà a partir de setembre, Oltra ha manifestat que aquesta qüestió s’hauria d’abordar “ja”. “Si fóra per mi ho faríem en agost”, ha agregat.

En aquest sentit, ha urgit a abordar “d’una vegada” la reforma del sistema de finançament perquè ha lamentat que la situació que pateix el País Valencià és “una anomalia democràtica dins del sistema”. “Som l’única autonomia d’Espanya més pobra que la mitjana que paga més i açò comporta que no tinguem suficiència financera per a garantir drets”.

Comparteix

Icona de pantalla completa