Diari La Veu del País Valencià
L’Audiència de Navarra manté en llibertat provisional el guàrdia civil de ‘La Manada’

La Secció Segona de l’Audiència de Navarra ha rebutjat, en una interlocutòria feta pública aquest dimarts, el reingrés a la presó sol·licitat per la fiscalia i les acusacions d’un dels cinc condemnats a 9 anys per un delicte continuat d’abús sexual en el cas de ‘La Manada’. Es tracta d’A. M. G. E., el guàrdia civil que va intentar renovar el passaport en una oficina de Sevilla tot i tindre-ho expressament prohibit per decisió d’aquest mateix tribunal, segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) de Navarra. La resolució compta amb el vot particular discrepant del president de la Secció Segona de l’Audiència, que advoca per l’empresonament del condemnat en estimar que va trencar la mesura cautelar imposada en la interlocutòria dictada el passat 21 de juny.

La fiscalia; l’acusació particular, exercida per la jove que va denunciar la violació, i les dues accions populars —l’Ajuntament de Pamplona i el govern de Navarra— van considerar en una vista celebrada el 5 de juliol que l’intent de renovació del passaport constituïa un intent de trencament d’una de les mesures cautelars fixades per la Secció Segona en la seua resolució del 21 de juny i, per tant, el condemnat hauria d’ingressar a la presó per risc de fuga. La defensa, per la seua banda, s’hi va oposar i va reclamar el manteniment de la situació de llibertat.

Els cinc condemnats van quedar en llibertat el 22 de juny, l’endemà de la interlocutòria notificada pel tribunal, després d’abonar cadascun els 6.000 euros de fiança imposada per a eludir la pròrroga de la presó provisional. Aquesta decisió també va comptar amb el vot particular del president de la Secció Segona, que es va mostrar partidari de la pròrroga de la presó fins a la meitat de la pena imposada, 4 anys i 6 mesos.

Entre altres mesures cautelars, a més del dipòsit de la fiança, el tribunal va imposar als condemnats l’obligació de comparéixer els dilluns, dimecres i divendres al jutjat de guàrdia la seua localitat de residència; la prohibició d’accedir a la Comunitat de Madrid –lloc de residència de la denunciant–; la prohibició de comunicar-se amb la víctima per qualsevol mitjà o procediment; la retirada del passaport i la prohibició d’obtindre’l en un futur; la prohibició d’eixir del territori espanyol sense autorització judicial, i la designació d’un domicili on puguen ser trobats, així com un telèfon de contacte, amb l’advertiment exprés que en el cas de no ser localitzats en aquestos domicilis, immediatament s’expedirà la corresponent requisitòria (ordre de crida i cerca).

Comparteix

Icona de pantalla completa