Diari La Veu del País Valencià
El TSJ obliga Educació a canviar en estiu els plans d’inici de curs per segon any consecutiu

La càrrega de treball de les conselleries del govern valencià es redueix de manera significativa durant l’època estival i més tenint en compte que gran part de les institucions no tenen cap activitat durant el mes d’agost. No obstant això, a la Conselleria d’Educació, que gestiona Vicent Marzà, s’estan acostumant a tindre molta feina a l’estiu, tot just abans d’acabar vacances.

Per segon estiu consecutiu, les decisions del Tribunal Superior de Justícia (TSJ), de la secció quarta de la Sala contenciosa administrativa concretament, han obligat de nou Educació a haver de pensar a poques setmanes de començar el curs com fa efectiva la mesura cautelar imposada per l’alt tribunal i que obliga el Consell a oferir l’assignatura de Religió com una optativa en segon de batxillerat. Ara com ara, Educació elabora una instrucció que adreçarà als equips directius en què explicarà com aplicar la cautelar.

L’any passat els docents ja van marxar de vacances sense saber com es garantiria el normal inici de curs després de la suspensió del Decret de Plurilingüisme. Aquest any, molts equips directius estan pendents de com fer que en els seus col·legis l’alumnat que vulga puga cursar Religió en segon de batxillerat com a assignatura optativa.

Canvis d’última hora

Malgrat que Educació ha recorregut la decisió del TSJ és difícil que la cautelar no s’aplique. El primer gran motiu de pes té a veure amb la data. Resten cinc dies perquè acabe juliol, amb la qual cosa l’alt tribunal no donarà una resposta a la Conselleria fins a setembre. Per tant, el procediment que seguirà el departament de Marzà serà enviar una instrucció a tots els centres educatius que la religió s’haurà d’incloure com a matèria optativa en segon de batxillerat, tal com confirmaren fonts de Conselleria a aquest diari.

Aquesta situació provoca incertesa en la comunitat educativa, atés que el procés de matricula ja està tancat i en les planificacions no es comptava amb professors de Religió en segon de batxillerat. A més, la intenció del govern espanyol és que aquesta matèria no tinga valor acadèmic i que no conte en la nota mitjana, tal com va detallar recentment la ministra d’Educació, Isabel Celáa.

La solució als revesos judicials

Poques de les iniciatives engegades per Marzà han esquivat els tribunals per culpa dels recursos del Partit Popular, de sindicats de dreta o d’associacions de pares i mares catòlics. Així, el curs passat la Conselleria d’Educació es va veure abocada a derogar el Decret de Plurilingüisme per la decisió del TSJ d’anul·lar-lo parcialment i, posteriorment, a aprovar un decret llei per a garantir l’inici de curs 2017-2018 sense haver de repetir el procés de matriculació. Amb aquest decret es garantia que l’opció escollida per les famílies de l’alumnat de tres anys es respectava encara que a la resta de cursos –on encara no estava en vigor el decret– se seguia amb el model de línies.

Per a aquest curs, la qüestió de l’aprenentatge de les llengües a l’aula ja està solventada amb la nova Llei de Plurilingüisme, que faculta els centres a triar –respectant uns mínims– el percentatge d’hores lectives en valencià, anglés i castellà.

Comparteix

Icona de pantalla completa